Ifølge rapport er det behov for vedlikehold på 80 prosent av de kommunale veiene i Birkenes.
– Vi presenterer noen beløp på vedlikeholdsetterslep som gir grunnlag for refleksjon. Det er meldt inn behov gjennom flere år, og etterslepet har eskalert over tid, sier enhetsleder Morten Nilsen i teknisk drift i Birkenes kommune.
Det er 92 kilometer kommunal vei i Birkenes, hvor 52 kilometer har grusdekke. Gjennom en plan utarbeida av Rambøll er tilstanden på veiene kartlagt, og veiene rangert fra 0 til 4. Dersom en vei får karakteren null er den overmoden for rehabilitering, mens fire betyr at veien framstår som god.
– Gjennomsnittstallet for veiene i Birkenes er 1,9, og det betyr at det står dårlig til med veiene. Mange bør reasfalteres, noen bør løftes opp, og det bør ryddes i sideterreng. Det er mye sprekker og krakeleringer som gir behov for oppgradering, sier Nilsen.
57 millioner kroner
Tallene ble presentert utvalg for samfunns-, steds- og næringsutvikling mandag kveld. Ifølge Rambøll har 37 prosent av veiene behov for strakstiltak, mens 43 prosent har behov for vedlikehold. 22 prosent skal være i akseptabel stand.
– For å bøte på etterslepet koster det oss 57 millioner kroner, men så mye penger kan vi ikke bruke på vei inneværende år. Noen av veiene som ikke er gode, er fortsatt farbare og ikke trafikkfarlige, sier Nilsen til politikerne.
Flere av asfaltveiene sentralt på Birkeland får strykkarakter i planen fra Rambøll. Nilsen anser det mest kritiske punktet som Tollnesveien, på grunn av mengden tungtrafikk på veien.
– Vi vet også at Nordåsen er forferdelig. Veien her er lagt oppå flytende masse og har et evig problem med telehiv. Bakkemoen og flere andre veier er også gjennomgående dårlige, sier Nilsen.
Grus eller asfalt
Hovedplanen for vei omfatter i hovedsak asfaltveiene. For kommunens fire viktigste grusveier er det anslått et etterslep på 11 millioner kroner. Det gjelder grusveiene på Klepp, Håbbesland, Vestøl og Flakk.
– Vi har et veldig alvorlig etterslep. Det koster 790 kroner for hver meter som rehabiliteres av grusveiene. Det er store kostnader for å få veinettet i stand, sier Nilsen.
Et alternativ til rehabilitering av grusveiene kan være å legge asfalt på veien. Det vil ifølge Rambøll koste 22 millioner kroner, men tallet er usikkert fordi asfaltprisen har sunket betraktelig den siste tida.
– Dersom prisforskjellen mellom å rehabilitere grus og legge asfaltdekke er så liten, kan det være like greit å legge asfalt først som sist. Det er nesten så vi bør gjøre det med en gang, sier Trygve Endresen (H) i utvalgsmøtet.
Enhetsleder Nilsen bekrefter at det kan lønne seg på sikt å asfaltere.
– Mange av veiene i Birkenes har så liten trafikk at asfalten knapt slites. På lang sikt vil det derfor være økonomisk å asfaltere. Vi skal bruke denne planen for hva den er verd, og det skal ikke bli en skrivebordsplan i skuffa, sier han.