Sender sko til Hellas

EVAKUER: Over hele landet kreves det at barna i Morialeiren evakueres. FOTO: Anne Charlotte Ruud

Skodugnad for barna i Morialeiren til tross for viruspandemi.

– Før koronapandemien brøt ut for alvor, var innbyggere i Birkenes med på å samle sko til flyktningleiren Moria i Hellas. Intensjonen var å samle inn 7.500 sko par fra Norge, og ha ei markering i Oslo før de ble sendt videre til Moria, sier Anne Charlotte Ruud til Birkenesavisa.

Givergleden var ifølge henne stor, og barnesko ble samlet inn og det tok bare to til tre uker før målet nasjonalt var nådd.

– Noen markering i Oslo 1. april blir det ikke, men skoene blir frakta til Moria og det vil bli en digital demonstrasjon hvor alle kommunene som har bidratt i skoaksjonen blir presentert med bilde av barnesko og plakat, sier Ruud.

Tause barneskrik

De 7.500 skoene som er samla inn til barna i Morialeiren stilles ut foran Stortinget 1. april. Der blir det en stille markering, uten folk på grunn av koronasituasjonen – men med digitale innslag fra artister og andre over hele landet, skriver initiativtakerne i en pressemelding.

– Vi setter opp alle skoene utenfor Stortinget 1. april. Der blir det en stille, men sterk markering der skoene vil stå som tause skrik fra barna som ber om hjelp, men som Europa ikke lytter til, sier barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk, initiativtageren til skoinnsamlingen og markeringen.

Tilgjengelig på nett

Hele markeringa vil bli sendt direkte på Internett.

– Vi skal vise både musikk og appeller fra ulike artister, skuespillere og organisasjoner. I tillegg skal vi vise bilder og filmer av sko som folk nå sender inn fra alle kriker og kroker av landet, bilder som er tatt ved de ulike stedenes landemerker sammen med plakater der det står «EvakuerbarnafraMorianå», sier Brubakk.

Hun er overvelda over all responsen – og hvor raskt den kommer.

– Dette viser at folket handler der politikerne nøler. Parallelt med koronadugnad, foregår faktisk Norges vakreste dugnad, og selv om vi opplever litt krisestemning her hjemme er folk villige til å stå opp for de som virkelig trenger det, sier Brubakk.

Det haster

Det var tidligere i måneden at barnepsykologen startet innsamling av sko for å holde en politisk markering med krav om evakuering av Morialeiren. Et skred av frivillige meldte seg, og det ble samlet inn over 7.500 par sko over hele landet, ett par for hvert barn i leiren.

Målet er å sende alle skoene til Moria etter markeringen. Brubakk har selv vært i leiren åtte ganger og sett den store nøden der på nært hold.

– Jeg er svært bekymret for barna i leiren. De vil merkes for livet av å måtte bo der. Mange er redde hele tiden, og utviklingen deres stopper opp. Jo lenger de bor der, jo mer skadet blir de. Nå som Europa rammes av koronaviruset er det dessverre sannsynlig at dette også vil ramme flyktningleirene. Det betyr selvsagt at det haster mer enn noen gang med å hjelpe, sier Brubakk.

Hun ønsker å rette en stor takk til alle frivillige som har samlet inn og alle som bidratt med sko til markeringen og til barna i Moria.

– Responsen har vært helt enorm, og vi vil takke for hvert eneste bidrag som har kommet. Vi er helt overveldet. Dette er et tydelig signal til politikerne fra folket: «Vi står bak dere, hvis dere bare tør å handle nå», sier hun.