Mai med snø og kuldegrader

SNØ: Mange har kanskje lagt om til sommerdekk, men til helgen kan det bli hvitt på veiene i høyden. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Den første maihelgen starter med kaldt gufsevær i sør, som trekker nordover. På sørøstlandet er det sendt farevarsel om snø i høyereliggende strøk.

Noen er kanskje litt takknemlige for at 1. mai-arrangementer i år er flyttet fra gater og torg til digital strømming og samling rundt skjermer.

Fra Agder og nordover til Innlandet kan det falle snø i strøk som ligger over 400 meter.

– Det er ikke nødvendigvis så store menger, kanskje 5–15 cm, sier vakthavende meteorolog Marit Berger.

Obs på sommerdekk

Hytteforbudet er opphevet, og det er langhelg. Mange hadde kanskje planlagt å reise bort.

– Det er grunnen til at vi sendte ut farevarsel. Det er sent på året, og mange har nok lagt om til sommerdekk, sier meteorologen.

Helgen blir kald og våt i Sør-Norge generelt. Mest nedbør faller på østsiden av fjellene, men det blir også byger i vest. Nord for Stad blir det trolig opphold, i hvert fall lørdag.

Nedbøren avtar i løpet av helgen på sørøstlandet, og søndag ventes etter hvert opphold. Temperaturene holder seg ganske lave.

– Det er ikke superhøye temperaturer, nei. De kan nok komme på minussiden på nattetid, og det blir nok ikke særlig mer enn rundt 10 grader om dagen heller, sier Berger.

Lavtrykk trekker nord

I Trøndelag ventes det regnbyger utover dagen lørdag. Det blir vestlig og nordvestlig pålandsvind, og også her forholdsvis kjølig værtype.

Nord-Norge får det fineste været fram til helga. Her blir det fralandsvind, sol og lite skyer.

– Gradvis blir det gråere også her, og det kommer nedbør utover helga. Lavtrykket fra Sør-Norge beveger seg nordover. Men det kan bli litt mildere, ettersom lavtrykket tar med seg fuktig og mildere luft, sier Berger.

Neste uke kan det imidlertid bli kaldere igjen, og meteorologene venter snø i de nordligste områdene.