Uvanlig varmt og tørt

VÆR: Det ble satt varmerekorder i en rekke fylker i landet i april. Måneden ble uvanlig tørr og varm. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

April ble svært varm og tørr over hele landet. Månedstemperaturen lå 3,3 grader over normalen. Bare 2011 var varmere, opplyser meteorologene.

Årets april måned ble både den nest varmeste og nest tørreste siden målingene hos Meteorologisk institutt startet i 1900, opplyser meteorologene.

Bare 2011 har vært varmere og det har ikke vært en tørrere april siden 1918.

Relativt varmest var det i Finnmark og på Vestlandet med 4–5 grader over normalen på flere stasjoner. Noen få stasjoner på Østlandet og i Troms og Nordland lå fra 1,5 til 2 grader over normalen.

Varmerekorder i en rekke fylker

Det ble satt fylkesvarmerekorder i Oppland, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Sogn og Fjordane og Trøndelag, og det ble tangering i Buskerud.

Den høyeste temperaturen som ble målt i april var i Hokksund i Buskerud. Der ble det 29. april målt 26,2 grader.

En tørr og varm måned betyr også at det har vært mindre regn enn normalt. I landet generelt har nedbøren vært 40 prosent av normalen.

Den laveste temperaturen som ble målt var i Eidfjord i Hordaland. Her ble det målt 22 minusgrader 12. april, noe som er en uvanlig lav minimumstemperatur.

Soltimerekord i Oslo

Sør- og Midt-Norge har hatt flest soltimer i april. På Blindern i Oslo ble det målt ny solrekord i april med 293 timer.

I Trondheim ble det registrert hele 308 soltimer, mens Bergen hadde 273 soltimer i april. I Landvik i Aust-Agder ble det mål 275 soltimer. Tjøtta i Nordland hadde 227 soltimer, Tromsø 148 og Kautokeino 205 soltimer.

De neste dagene er det imidlertid ventet snø og nattefrost blant annet i Trøndelag og på Vestlandet.