Kamilla Aabel har fått profftilbud fra italiensk toppklubb – og Tuva Helene Væting Hodne har gjort en flott debutsesong i Amazon  

PROFFTILBUD FRA ITALIA. Fotballspilleren Kamilla Aabel fra Birkenes, som spiller fast for Røa Elite - Røa Dynemite Girls - har nå fått profftilbud fra en italiensk toppklubb. (Foto: Bjørn Vidar Lie)

Birkenes har to toppspillere i Norge, Kamilla Aabel og Tuva Helene Væting Hodne, som spiller i Røa Elite og Amazon Grimstad.

«Røa Dynemite Girls» har spilt i eliten i Toppserien i flere tiår, men rykker dessverre ned til nivå to etter årets sesong.

For Væting Hodne og Amazon Grimstad gikk det bedre i 1. divisjon i år, der klubben endte midt på tabellen.

Begge spillerne har en kamp igjen i sine ligaer, men de vil ikke ha noen betydning for plasseringene, utenom Amazon som kan ende på en 6. plass med seier i siste kamp.

Da Birkenesavisa denne uka snakket med Kamilla Aabel på telefonen fra Oslo, er det midt i eksamenstider og studier på UIO. Der tar hun sosionomstudier på andre året. Dette er også dagen etter at de røk ut av NM-kvartfinalen mot Sandviken i Bergen, så humøret var ikke helt på topp hos forsvarspilleren.

– Det har vært en tung sesong for vår del, der vi slet etter corona pausen med flere skader og kom dårlig i gang med sesongen i juli, kan Aabel fortelle. Utover sesongen har vi hatt en del uflaks og tapt flere kamper med kun et mål, og vi var ikke mange poengene unna å greie å holde oss eller å spille om kvalik, nå på slutten. Og med 1-2 tap i kvartfinalen mot Sandviken onsdag i Bergen, så ble det ekstra tungt å svelge.

– Jeg fikk et tretthetsbrudd i foten i høst og har nettopp kommet tilbake fra skade noen uker, og har ikke spilt for fullt den siste tiden – men er på full vei tilbake nå ved sesongslutt.

Aabel kom på rundens lag i Norge etter en serierunde da de spilte mot Klepp fra Jæren, hos NTB. Hun har også vært med på rundens lag en gang hos Kvinnefotballmagasinet, noe som viser at hun holder et høyt toppserienivå.

Røa møter Kolbotn i en helt ubetydelig toppseriekamp til søndag, der ingen av lagene har noe å spille om i det som kunne blitt en real nedrykksthriller om kampene hadde gått annerledes de to siste rundene.

Profftilbud fra Italia

Hva skjer til neste år Kamilla?

– Jeg har kontrakt ut denne sesongen og vet enda ikke hva jeg skal gjøre forteller 24-åringen. Først vil jeg få eksamener på avstand og gjort skolearbeidet ferdig i denne omgang, så vil jeg se nærmere på 2021 sesongen.

Jeg har fått tilbud fra en italiensk toppklubb, og det er meget spennende siden det betyr fotball på heltid. Hvilken klubb det dreier seg om vil hun ikke fortelle. Juventus som leder den italienske serien er det ikke, men et av lagene rett bak, erfarer Birkenesavisa.

Hun forteller også om tilbud fra en norsk toppserieklubb, nå som Røa rykker ned. – Samtidig så trives jeg godt i Røa og kan fort ende opp med å skrive ny kontrakt med klubben, men det vil jeg tenke nærmere på frem mot jul.

Hun har utviklet seg som spiller i Røa siden hun kom dit for to år siden, der hun forrige kamp hadde jubileum med sin 50. kamp for toppklubben.

Over nyttår får vi vite mer om hvor veien videre går for den høyreiste stopperen fra Ydderdalen – blir det Røa, ny klubb eller sågar en profftilværelse i «støvellandet».

FLOTT DEBUTSESONG. Birkenesjenta Tuva Helene Væting Hodne har hatt en svært god første sesong i Amazon Grimstad. Her i en kamp mot hovedstadsklubben Grei. (Foto: Jan Skarestrøm/Amazon Grimstad)

– Tuva kan bli så god hun vil

– Flott sesong og en talentfull spiller, kan trener Tommy Egeli fra Kristiansand fortelle, da vi snakker om Tuva Helene Væting Hodne sitt første år i toppfotballen. Hun har virkelig tatt steg og kan bli så god hun bare vil, sier han om 16 åringen fra Tøane på Birkeland.

Selv forteller Tuva Helene Væting Hodne at hun er fornøyd med sesongen, før siste kamp mot opprykkslaget Stabæk.

– I fjor hospiterte jeg med 1. divisjonslaget, mens jeg spilte for Randesund, sier den tidligere faste kretslagsspilleren. I år har jeg startet fem kamper og vært innpå i 14 av de 17 kampene som er spilt i 1.divisjon, og er godt fornøyd med innsatsen, sier den unge dedikerte idrettsutøveren.

Kant- og backspilleren trives best som «krittspiller». Der har hun tatt store steg siden hun hospiterte med oss i fjor legger Egeli til. God en mot en, sterke basisferdigheter og med bra fart kan hun nå virkelig langt, sier fotballtreneren med lang erfaring i kvinnefotballen, blant annet som trener i Toppserien og 1. divisjon i flere år.

Til daglig går Tuva Helene på Møglestu videregående skole på allmennfaglinja, og forteller at hun satser hardt for å bli en god spiller og trener mye ved siden av skolearbeidet.

Det betyr treninger hver dag og av og til opptil to økter om dagen, kan talentet fortelle. – Jeg vil trene hardt og godt i vinter for å få mer spilletid og starte flere matcher.

Tuvas største øyeblikk i sin unge karriere var i fjor da Amazon Grimstad slo ut Sandefjord i cupen, da hun ble matchvinner i ekstraomgangene. Da scoret hun direkte fra corner i den spennende matchen. I kvartfinalen møtte de Norges beste på det nivået, Klepp, og imponerte nok en gang tross tap.

Birkenes kommune har i år hatt den eneste spilleren fra Sørlandet i Toppserien i Kamilla Aabel. Med Tuva Helene Væting Hodne i 1. divisjon, så kan Birkenes IL sin fotballgruppe være stolt av sine tidligere unge spillere, og som fortsatt kan nå lenger enn dem er i dag. Birkenes ILs fotballgruppe har for øvrig hatt flere spillere opp mot 1. divisjonsnivå, noe som er imponerende for en klubb på Sørlandet.