Varmerekord i fem fylker

ILLUSTASJON: Vinter med mye snø, sol og høye grantrær i Lillomarka. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I alt fem fylker satte varmerekord i februar – Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Oppland.

Månedstemperaturen for hele landet lå 3,5 grader over normalen. Måneden er blant de 15 til 20 varmeste i en serie som går tilbake til år 1900, melder Meteorologisk institutt i sin oppsummering for februar.

Relativt varmest var det på Østlandet, Sørlandet, og i fjellet i Sør-Norge, med 5 til 6 grader over normalen. Et par målestasjoner i Troms og Finnmark lå nær normalen.

Månedsnedbøren var 150 prosent av normalen. Noen stasjoner i Nordland og Troms fikk om lag tre ganger av den normale nedbøren. Et par stasjoner nord på Østlandet og i Trøndelag fikk under 50 prosent av normalen.

Fem fylkesrekorder

Den nye fylkesrekorden for Aust-Agder ble satt i Landvik i Grimstad 26. februar og lyder på 18,7 grader. Den gamle rekorden var 16,9 grader.

I Rogaland er den nye rekorden 14,2 grader. Den ble målt på Våland i Stavanger. Den gamle rekorden var 13,8 grader. I Hordaland ble den nye februarrekorden målt i Etne til 15,7 grader. Den gamle rekorden var 13,2 grader.

I Sogn og Fjordane ble rekorden på 15,5 grader satt i Svelgen. Den gamle rekorden var 15,3 grader. I Oppland er ny rekordtemperatur 13,3 grader, satt i Bjorli. Den gamle rekorden ble satt helt tilbake til 1878 på Biri og var 12,6 grader.

Varmerekorder for fall

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt er ikke i tvil om at norske varmerekorder står for fall i et mye raskere tempo enn tidligere.

– Kombinasjonen mellom varmt vær og klimaendringer vil føre til at varmerekorder vil blir slått hyppigere i framtida, sier han til NRK.

Klimaforsker Bjørn Samset i Cicero sier at tidligere vår kan få alvorlige konsekvenser for landbruket.

– I utgangspunktet kan det oppleves positivt for bøndene fordi det gir lengre vekstsesong. Men tidlig pollensesong, som avbrytes av en kuldeperiode, kan skape problemer for blant annet frukt, bær og insekter, sier han.

Klimaforskeren sier man klarer noen ekstremår innimellom, men det blir trøbbel når rekordene står i kø.

Varmest i Landvik

Rekorden som ble satt i Landvik på 18,7 plussgrader var også den høyeste maksimumstemperaturen som ble målt i hele landet i februar. Den laveste minimumstemperatur var -38,5 grader, og ble målt på Karasjok – Markannjarga i Finnmark 5. februar.

Den høyeste døgnnedbør var 77,1 millimeter, og ble målt på Valjord i Sørfold kommune i Nordland 23. februar.