Positiv handelslekkasje

Fornøyde: Gøril Salvesen og Åse Bjelland.

Folk vet at når bussen med pengesterke pensjonister fra Tveit kommer, så blir det rift om varene.

Det var lang kø da dørene åpna klokka 11.00. Folk vet at når bussen med pengesterke pensjonister fra Tveit kommer, så blir det rift om varene. Og da gjelder det å komme inn først.

Nå er det 23 år siden Birkenesamatørene starta opp med julemesse, og det er faktisk noen som har vært med hele tiden. Kakene som selges er nok ferskvare, men håndverkstingene produseres hele året.

Amatører fra Birkenes

Åse Bjelland utpekes av de andre som sjef, men er ikke helt komfortabel med tittelen.

– Jeg kan til nød gå med på å være en av mange sjefer. Birkenesamatørene er temmelig løselig organisert og klarer seg med et evalueringsmøte på våren og et planleggingsmøte på høsten, sier Bjelland som ser seg rundt i lokalet for å få hjelp til å svare på spørsmålene.

Heldigvis får hun øye på Gøril Salvesen, og da er intervjuet reddet.

– Vi får stadig forespørsel fra folk som ikke er bosatt i Birkenes. Men å være bosatt i Birkenes er et ufravikelig kriterium for å stille ut og selge her. I år er vi 20 amatører, og selger i grunnen alt mulig. Det er julebakst, hagebenker, fuglebur, masse forskjellig i håndarbeid og selvfølgelig kransekaker og andre godsaker til jul, sier Salvesen

Hun har kommet litt ut av tellinga på hvor mange ganger hun har vært med på arrangementet.

Handelslekkasje

Men man behøver ikke være fra Birkenes for å handle. Birkenesavisa treffer Ine Eide fra Lillesand og Astrid Bøgh-Tobiassen fra Kristiansand.

– Jeg må en tur innom her hvert år, for det er mye fint. Jeg er egentlig ferdig med de fleste presangene, men det er greit å kjøpe litt kaker og få tips til eget håndarbeid, sier Eide som så smått også har begynte å tenke på julemiddagen.

Og når vi forstår at Ine Eide er gift med slakter Jens Eide behøver man ikke være særlig intelligent for å forstå hva som står på menyen julaften. Bøgh-Tobiassen har laget en tradisjon for seg selv, og etter Birkenesamatørenes julemesse kan jula komme.

– Det er en koselig formiddagstur, og så finner jeg alltid noe som er greit å ha. Dessuten er det fint å treffe kjentfolk – folk jeg kanskje ikke treffer mer enn denne ene gangen i året, sier hun som nok må innrømme at det kanskje ikke blir så mye handling.

Kake: Ine Eide kom langt fram i køen og fikk sikra seg ei kransekake

Vil ikke bake

Kjell og Grete Andersen har kommet til det stadiet i livet at man ikke gidder å bake.

– Det er jo så greit å kjøpe julebaksten her. Dessuten må vi kjøpe noen gode, varme votter å sende nordover, for der har de kaldt, forteller Andersen.

De som av en eller annen grunn gikk glipp av årets salgsmesse kan allerede nå begynne å planlegge for neste år.

– Jeg kan ikke se noen grunn til at det ikke skulle bli julemesse nummer 24, sier Salvesen som er strålende fornøyd med oppmøte og omsetningen.

Fryser: Kjell og Grete Andersen synes synd på de som fryser i nordnorge og er på jakt etter varme votter