Reiser til Nepal

SELVTILLIT: Deltakelsen i TV-programmer som «Farmen» og «Skal vi danse» og alt det har ført med seg, har gitt Amalie Snøløs selvtillit til å påta seg oppdrag som det hun nå gjør for Norges Blindeforbund. Her under UKM i Birkeneshallen.

Amalie Snøløs har takka ja til å være ambassadør for Norge Blindeforbund. I dag reiser hun til Nepal for å se på arbeidet Blindeforbundet gjør i fjellandet.

– Det er interessant at 80 prosent av de som er blinde i verden er unødvendig blinde. Det ønsker Blindeforbundet å gjøre noe med. De eier en del øyesykehus i Nepal som vi skal besøke. Vi skal se hva som skjer på sykehusene, og hvilken effekt Icare har, sier Amalie Snøløs til Birkenesavisa.

Turen er en del av Norges Blindeforbunds satsing på Icare, en nettbutikk som selger produkter som produseres i Nepal.

Gir arbeid

– Det gir folk arbeid. De får godt betalt, og de får lønn året rundt. Når du kjøper noe fra Icare, går pengene til folk som er unødvendig blinde, for eksempel av grå stær, sier den nybakte ambassadøren for Blindeforbundet.

Snøløs understreker at mer enn 90 prosent av inntektene går til formålet. Hun har takket ja til å besøke Nepal tre ganger i år. Første turen går fra 20. februar til 1. mars. Da skal hun møte kvinner, unge jenter og barn som har gjort en innsats for å endre sin egen tilværelse.

– I Nepal kan det være både vanskelig, farlig og tøft. Jeg ønsker å høre deres historier og videreformidle dem til dem hjemme i Norge, sier Birkelandsjenta.

Ønsker å bidra

– Hvorfor valgte Blindeforbundet nettopp deg?

– De hadde sett meg på «4-stjerners middag» og syntes jeg virka som en trivelig dame. Så de ringte og sa at de hadde lyst til å jobbe med meg, sier hun.

– Og du svarte?

– Selvfølgelig! Jeg synes det er spennende å jobbe med noe som er større enn meg sjøl, og kunne bidra for andre, sier Snøløs.

Kvinneforkjemper

Det er ikke første gangen Amalie Snøløs slår et slag for jenter og kvinner som lever en utfordrende tilværelse i andre kanter av verden. I 2011 var hun med Norges Fotballforbund til Middle East Football Festival i Amman i Jordan.

Der var fokuset på kvinnefotball og jenters muligheter til å utøve idretten sin.

– Det var veldig gøy og lærerikt, forteller 23-åringen, som er blitt rikskjendis gjennom deltakelse i «Farmen» og «Skal vi danse» på TV2 og «4-stjerners middag» på TV Norge.

Bestemt lagspiller

Hjemme på Birkeland er hun også kjent som ett av de største kvinnelige fotballtalentene på Sørlandet, og den aller første landslagsspilleren i fotball fra Birkenes IL.

– Kan bakgrunnen din fra Birkeland og fotballen hjelpe deg på noen måte i jobben du skal gjøre for Blindeforbundet?

– Ja, det tror jeg. Jeg er egentlig veldig bestemt, men i fotball må du være lagspiller. Det å ha forståelse for, og prøve å se andre mennesker på deres måte, ikke bare utenfra, kan være nyttig. Det tror jeg er viktig også når en skal til for eksempel Nepal, hvor det ikke er like mye struktur på ting som her hjemme i Norge, svarer 23-åringen.

Lite blasert

Nylig gjorde hun en god figur som programleder under UKM i Birkeneshallen. Der ble hun omringet av unge fans som ville ha selfie og autograf.

– Hvordan er det å være kjendis når du kommer hjem til Birkeland?

– Når jeg går på Birkeland føler jeg meg veldig lite som kjendis, og jeg er ikke redd for å gå kledd akkurat som det passer meg, i joggebukse og Cherrox eller Crocs. Jeg føler jeg blir akseptert for den jeg er, og det er fint, sier hun, og legger til:

– Jeg setter bare pris på at folk kommer bort og vil ta bilde og ha autograf, for jeg har opplevd sjøl å bli avvist da jeg spurte en Start-spiller om autograf for noen år siden. Den følelsen ønsker jeg ikke å gi andre.

Nye muligheter

– Hvilke muligheter gir kjendisstatusen deg?

– Den gir meg muligheter til å gjøre noe med ting jeg brenner for. Jeg har et par ting jeg har lyst til å bidra til videre, blant annet menneskerettigheter, kvinner og barn og psykisk helse. Nå vet jeg hvem jeg er og hva jeg står for, og da føler jeg at jeg er klar til å gå ut i en kamp, sier Amalie Snøløs, nybakt ambassadør for Norges Blindeforbund.