Nytt liv i gamle vinduer

KUTT: Per Kristian Buene og Frode Borø Svaland til høyre i bildet får med seg alle detaljer når Ole Ugland gir tips om glasskutting.

Andre etasje i garasjebygget har blitt gjort om til et trivelig snekkerverksted.

– For oss er det blitt et drømmested og hele familien bruker det mye. Ungene flyr ut og inn her til stadighet, og bruker alle maskinene med stor iver. Men vi håper å kunne bruke det mer. Både for egen del, og kanskje som ved denne anledningen innby til kurs i gamle håndverkstradisjoner, sier Frode Borø Svaland til Birkenesavisa.

Birkenes bygdemuseum har i samarbeid med Aust-Agder fylkeskommune holdt kurs i restaurering av gamle vinduer. Bevaringsivrige hobbysnekkere er på plass i snekkerverkstedet på Svaland for å lære mer om den gamle kunsten.

Husets sjel

I gamle trehus regnes ofte vinduene som viktigst å tilbakeføre til sin opprinnelige stand. De forteller om alder og stil på huset. Endres vinduene, endres uttrykket på huset dramatisk. Et restaurert gammelt vindu vil – ved riktig vedlikehold, vare mye lenger enn dagens moderne vinduer.

– Kvaliteten og materialene, og ikke minst den historiske verdien er det ingen nye vinduer som kan måle seg med. Selv om de kan ha vært dårlig vedlikeholdt så har de overlevd likevel, forteller kursholder Ole Ugland fra Grimstad.

Han jobber hos Bøylestadmoen AS hvor han har fokus på linolje og restaurering av vinduer. Ugland reiser landet rundt på kurs, og er denne gangen engasjert av Kulturminnevernseksjonen i fylkeskommunen, sammen med bygdemuseet.

– Det er både private og håndverkere som melder seg på kursene våre. Selv om det ikke er damer med på akkurat dette kurset her, så pleier de også ofte være med, sier Ugland.

Folk er opptatt av restaurering. Gjenbruk, og det å ta vare på de gamle verdiene er viktig.

– Samtidig så betyr det jo mye for et eldre hus å ha tidsriktige gamle vinduer som står i stil til resten. Det er og et helt eget spill og uttrykk i de gamle glassene, sier Ugland.

KITTVARMER: Restaurering av vindu ble mye enklere etter at kittvarmeren ble oppfunnet. Det infrarøde lyset varmer opp kittet og gjør det enkelt å fjerne.

Praktisk kurs

Kursdeltakerne kommer med egne vinduer som de får hjelp til å restaurere under kurset. Det kan være vinduer helt fra 1700-tallet og frem til 1950- og 1960-tallet.

Det er lagt opp som et praktisk kurs som hjelper kursdeltakerne med konkrete utfordringer på akkurat deres vindu. De lærer alt fra å fjerne kitt, rengjøre glass, skrape vindusrammer, skjære glass, grunning av rammer og innsetting og kitting av glass.

Stort sett hele prosessen med andre ord, og ikke minst små, praktiske tips som Ugland har lært gjennom lang restaureringserfaring. Noe som sparer tid og gir et mye bedre resultat.

Visste du for eksempel at man bruker pepper i kittet for å hindre småfuglene å spise på det, eller at den mest effektive måten å få vekk linoljeflekker er å børste dem bort med krittstøv?

Eller at det kan være smart å polere hammerflatene for å unngå merker i glasset, eller at det er lurt å ha litt symaskinolje for hånden for å olje glasskutteren? Det er ting man ikke tenker på før man har jobbet med det en stund, men som deltakerne kan høste av lærerens lange erfaring.

Ugland har og med seg et viktig og revolusjonerende verktøy i vindusrestaureringen.

– Kittvarmeren, en spesialkonstruert varmeovn, som varmer opp gammelt kitt og gjør det lettere å fjerne har gjort all restaurering mye lettere, sier han.

Alle kursdeltakerne får anledning til å låne med seg denne til arbeidet hjemme.

PEPRER KITTET: Ole Ugland peprer rikelig i kittet, for å gjøre det mindre smakfullt for småfuglene.

Hygge

Maskinene og verktøyet er en ting, men juvelen og sentrum i snekkerverkstedet er den gamle Eidsfos-ovnen.

– Den skaper virkelig hygge. Å høre den knitre her inne setter hele stemninga, sier Svaland.

Ikke bare sprer den sin gode varme. Under kurskvelden putrer kaffekanna hele tiden, og skaper hygge og gode dufter. Utover kurskveldene har den også bydd på nystekt pizza og boller.

– Hygge og en trivelig prat er viktige elementer på kurskveldene. Kursdeltakerne har meldt seg på kurset fordi de er interessert i å lære om restaurering, og praten går derfor alltid lett, sier kursholder Ugland.

Lokale deltakere

Deltakerne er fra Birkenes, Lillesand og Grimstad. Av birkenesinger er Per Kristian Buene fra Flakk med, i tillegg til Svaland som er på hjemmebane. Han forteller at de hjemme på gården har lite igjen av gamle vinduer. Men på bygdemuseet på Grasham derimot er det mange vinduer som trenger en liten overhaling.

– Jeg gjør det med tanke på museet og restaurere vinduene der, sier han.

– Har du erfaring fra restaurering av vinduer tidligere?

– Erfaring og erfaring. Jeg har restaurert mange vinduer før, men uten egentlig å vite hva jeg skulle gjøre. Det er langt tilbake i tid. Jeg var vel rundt 17 år da jeg og min bror hadde sommerjobb på verkstedet, eller det som nå bare kalles verftet, i Ny-Hellesund, sier han, og legger til:

– Vi bytta mange vinduer da, men jeg ser nå at vi ikke gjorde det godt nok, og hoppet over enkelte viktige trinn i jobben.

Buene er på kurset mest av interesse og nysgjerrighet. Han har heller ikke så mange gamle vinduer igjen på gården å restaurere, men ser på det som nyttig lærdom å ta med seg.