Selger kyrepiss for 500 kroner literen

SPESIALPRODUKT. Frode Borø Svaland beskriver kyrepiss som absolutt et spesialprodukt. Det skulle brukes til å fremskynde oksideringa av kobberbeslag, med tanke på å få frem rett grønnfarge. (Foto: Privat)

Torsdag denne uka dukket det opp en original melding på Facebooksiden «Gårdsliv på Svaland». Her postet Frode Borø Svaland følgende melding:

– Sabla gøy å kunne selge kyrepiss til 500 kroner literen. Dette er jo et spesialprodukt, og ingen hyllevare i noen som helst butikk, så da går prisen opp. Vi har fått bestilling på 20 liter, kanskje skal kunden ha mere. Hva det skal brukes til? Til å lage flott patina på renner og beslag av kobber på et hus som er under restaurering. Heia kuene våre!

(Arkivfoto)

Vi tok en telefon opp til Frode på Svaland for å høre litt mer om denne uvanlige forespørselen.

– Nei, du vet når vi får så lite for melka så må vi prøve å gjøre noe ut av det andre som kommer ut, ler han.

– Når jeg står i fjøset og jobber må jeg jo følge med. Så fort kuene pisser må jeg trive tak i bøtta og løpe.

(Foto: Privat)

Han forteller at det er andre gang de har fått en slik henvendelse.

– Forespørselen kom via et arkitektkontor. De hadde en kunde som ønsket alt fix ferdig. Kobberet nå for tiden har noe annet innhold, og oksideringen tar lengre tid. Her ønsket de et gammelt utseende på kobberbeslagene med en gang, og ikke vente 20 år på naturens gang. Stoffer i urinen fremskynder denne prosessen kraftig.

Et raskt søk på internettet viser at urin tidligere har blitt brukt til mange typer behandling, både inn- og utvortes. Urin kan brukes i garving av skinn og farging av tøy. I India brukes urin fra kuer som en helsefremmende leskedrikk.