Kriminelle spor

PÅ SOKKEL: Men er det ikke vår avholdte Gamle-lensmann, Ole-Gustav Henriksen, som er kommet på sokkel på Vindsjåknuten? På venstre side står Hans Otto Espegren, Terje Murberg, Olav Heimdal og Knut Geir Aas, på høyre side Bjarne Aanesland og Aage Ragnar Hellerslien.

Gubbeturen til Bjortjønn gikk i kriminelle spor fra fortida.

Tirsdag 19. mars lå det vel til rette for en ny Gubbetur; også denne dagen med start fra Lundevannet. Dette er den fjerde turen i år med samme utgangspunkt. Gubbene følger samme løypa de to første kilometerne til og med Mjåvetjønn. Deretter går turen i ulike retninger til Vindvand, Lunseheia og Brøvardheia. Fordelen ved å starte i Lunden er at Gubbene går i et flatt og lett terreng som er tilpasses deres alder.

Værgudene var så absolutt på Gubbenes side denne dagen. Det var kommet påfyll med snø siden siste tur slik at det nå var 50-70 cm snø over myrdragene, og sola ga vårlig varme fra en aldeles skyfri himmel. Når attpå til alle vann og tjønner hadde et fast og tørt dekke av snø, ja, da kunne jo ikke forholdene blitt bedre.

Første mål var Bjortjønn. Det var her liket fra Trolldalsmordet i 1962 ble senket ned i vannet, etter å ha blitt slept med hest og drauslede fra Trolldalen, en strekning på en kilometer. Gubbene fikk påvist fjellskrenten der udåden ble fullbyrdet. Dette var en stor sak på den tida og på det meste var det 140 soldater som lette etter Olav Aasen. 3. november ble liket funnet her i Bjortjønn. Det var broren, som var politimann, som fant liket og saken kunne dermed avsluttes etter flere ukers intens etterforskning. Det var arbeidskollegaen til Aasen som hadde drept ham. De bodde sammen i Trolldalen og drev med tømmerhogging den høsten.

Gamle-Lensmannen ble konfrontert med denne kriminalsaken som han syntes var meget spesiell, men som lå en del år forut for hans karriere fikk Gubbene vite.

Gubbene på Bjortjønn:  Fra venstre Bjarne Aanesland, Aage Ragnar Hellerslien, Nils Kristen Haabesland, Knut Geir Aas, Ole-Gustav Henriksen, Hans Otto Espegren og Terje Murberg. I bakgrunnen fjellskrenten der liket fra Trolldalsmordet ble senket ned i vannet.

Så gikk turen videre langs kanten av Orreleiksheia. Derfra kryssa Gubbene over Småtjønnheia og ned til Lumyrane og videre sørover og opp igjen til Småtjønnheia til det ble funnet en lun og solrik plass med utsikt til ei av tjønnene som har gitt heia navn. Her ble bålet fyrt opp og nistematen fortært i løpet av den nærmeste timen. Deler av Småtjønnheia ligger på omkring 400 moh., og Gubbene ga uttrykk for at de fant seg vel til rette i dette naturskjønne området.

Veien videre gikk vestover langs Gunnarslåtta, retning Vindsjåknuten 413 moh. Den siste kneiken opp til varden måtte Gubbene riktig nok parkere skia og benytte apostlenes hester. Men hva gjør vel det når utsikten på toppen er så flott? Vestover ligger det gamle skieldoradoet, Oggemarka, og langt borte de snødekte Åseralsheiene. Godt synlig var også Årdalsknapen ved Byglandsfjord, Hillestadheia i Tovdal og Jomåsknutane i Froland.

Turen tilbake til Lunden gikk over Sjuer-slåtta samt noen krevende utforbakker ned mot Mjåvetjønn der klinten ble skilt fra hveten hva angår skiferdigheter. Før Gubbene nådde parkeringsplassen hadde plutselig skyene begynt å trekke opp fra vest. Konklusjonen var at Værgudene hadde vært på vår side så lenge det var nødvendig, dvs i 4 timer og 11 kilometer.

Olav Heimdal