Heder på gullfest

HEDER: Martin Uldal får heder av både klubben og Agder skiskytterkrets. Han trekker fram sammenlagtseieren i norgescupen som sitt beste minne fra sesongen som var.

Martin Uldal hedres av både klubben og kretsen. Stafettlaget får hederspokal.

– Han er en kjempegod utøver som vi skal følge godt med på. Det bor noe virkelig bra i ham, jeg vet ikke om det kommer fra mora eller faren, sier Salve Eieland.

Han representerer hovedlaget i Birkenes idrettslag under skiskyttergruppas årlige gullfest, og hadde med seg både pokaler og heder torsdag kveld. Resten av hovedlagets heder ble delt ut på årsmøtet tidligere i vår, mens hederen til skiskytterne ble spart til gullfesten.

Martin Uldal får idrettslagets ungdomspokal, og skiskytterkretsens ungdomspris.

– Min største opplevelse denne sesongen er nok sammenlagtseieren i norgescupen, sier Uldal.

Trener 640 timer

Han har flytta fra Birkeland til Lillehammer for å gå på Norges toppidrettsgymnas (NTG).

– Det var litt spesielt i starten etter jeg flytta, men det er gøy å få prøve seg mot løpere som er bedre enn meg selv, sier han.

Uldal forteller at i år regner med å trene rundt 640 timer. I fjor trente han 620 timer, og året før rett over 400 timer. Hans beste råd til klubbens yngste som vil satse, er å trene mye.

– Når jeg var i 14-årsalderen forsøkte jeg å bli med på så mange løp som mulig, og jeg forsøkte å få med meg kompisene mine. Tren mye, og ha det gøy, sier han.

Med seieren i norgescupen har han fått en avtale om å låne ski av Fischer. I fjor fikk han rabatter ved kjøp av ski hos Madshus, mens han i år får låne det han trenger av Fischer.

FULL SAL: Rundt 80 skiskyttere, foreldre og engasjerte troppet opp på skiskyttergruppa i Birkenes idrettslag sin årlige gullfest på idrettshuset torsdag kveld.

Hederspokal til stafettlag

Birkenes idrettslags hederspokal gis ikke til hvem som helst, men i år får fire skiskyttere den. Eieland påpeker at disse fire har gjort idrettslaget historisk, ved å vinne NM-gull på stafetten.

– Ikke bare vinner de stafetten for Agder skiskytterkrets, men det er i tillegg snakk om et reint klubblag med fire utøvere fra Birkenes idrettslag. Dermed har de gjort Birkenes historisk. Dette har skjedd en gang før, men da var det bare tre løpere på hvert lag. Denne bragden blir vanskelig å toppe, sier han.

Stafettlaget som gikk inn til gull besto av Lars Helge Birkeland, Håkon Svaland, Lars Aasheim Svaland og Espen Uldal. På gullfesten tok Birkeland imot hederen på vegne av laget.

– Denne stafettseieren blir snakket om rett som det er, så det er tydelig at det er litt spesielt, sier han.

POKAL: Idrettslagets store stjerne, Lars Helge Birkeland, får både heder for egne prestasjoner, men også Birkenes idrettslags hederspokal på vegne av stafettlaget som vant NM-gull.

Gøy VM-gull

Birkeland får for øvrig også heder fra skiskyttergruppa for sine øvrige, gode resultater forrige sesong. For hans egen del henger VM-gullet på stafetten høyt.

– Det er stas å ta et VM-gull, for det har alltid vært et mål. Også NM-gullet var gøy, og det kom på et riktig tidspunkt i sesongen, sier Birkeland.

Han forteller at landslaget har omtrent 100 treningssamlinger i året. Nøkkelen til å prestere mener han ligger i kontinuitet og holde seg skadefri.

– Neste sesong håper jeg å tangere beste sammenlagtplassering i verdenscupen, som var 14. plassen i 2017. Også håper jeg selvsagt på en førsteplass i en individuell øvelse i verdenscupen, sier han.