Gikk seg opp 25 plasser

FIKK COVID I «JULEGAVE». Han ble ikke «gørrsjuk», men ni dager uten trening og ingen oppkjøring merkes når en skal konkurrere med verdens nest beste skiskyttere. Derfor ble ikke årets første runde i IBU Cup noen suksess for Martin Uldal. Birkenes IL-løperen tror imidlertid formen har bedra seg nok til at han skal kunne kapre en pallplass eller to i den neste IBU Cup-runden. (Arkivfoto: Atle Uldal)

Skiskytter Martin Uldal avslutta en tung IBU Cup-runde i Italia med å gå seg opp 25 plasser på jaktstarten.

– Jeg skyter en bom på hver av liggendeseriene, men når jeg får fullt hus på den første stående og skyter en ganske rask serie på andre stående, begynner jeg å klatre på lista. Da begynner de andre å bli slitne også, sier Uldal til Birkenesavisa, og legger til.

– Jeg mangler fortsatt litt formmessig, men det var ganske mye bedre enn de to andre løpene.

Etter tre pallplasser på de to siste rundene i IBU Cup (Europacupen) før jul, hadde ikke birkenesløperen sett for seg at han skulle være tålig fornøyd med en 26. plass i den første runden etter nyttår. Det har imidlertid sin naturlige forklaring.

– Jeg hadde covid i jula, så jeg trente ikke på ni dager, forklarer rekruttlandslagsløperen. Han begynte så smått å trene igjen rett før nyttår, men rakk ingen hardøkter før avreise til Martell, hvor årets første runde i IBU-cupen gikk av stabelen, med kortnormal torsdag, sprint lørdag og jaktstart søndag. At rennene gikk i 1750 meters høyde, økte ikke akkurat ikke pallsjansene for en løper med covid-etterdønninger. Skytinga ble også påvirka av den nedsatte fysiske formen.

– På noen av seriene var jeg så sliten at jeg nesten ikke var til stede, mens andre serier var rett og slett for dårlige, innrømmer birkelandsgutten.

Norsk totaldominans

På torsdagens kortnormal over 15 kilometer med fire skytinger, ble det 31. plass på Uldal, som pådro seg fem strafferunder og gikk i mål nærmere seks minutter etter Vebjørn Sørum. Sørum vant foran Mats Øverby og Isak Leknes Frey og demonstrerte nok en gang norsk totaldominans på det nest høyeste nivået denne sesongen. Etter lørdagens 10 kilometer sprint med to skytinger måtte Martin Uldal skrolle helt ned til 51. plass på lista for å finne navnet sitt. Med én strafferunde på liggende og to på stående var han drøye tre minutter og 20 sekunder bak vinner Isak Leknes Frey, som skjøt feilfritt og snøt Mats Øverby for seieren med 2,6 sekunder.

Må levere i Ridnaun

Nå flytter IBU Cup-sirkuset seg et par timers kjøring nordøstover, til Ridnaun. Her tror Martin Uldal sjansene for en pallplass eller to skal være tilbake.

– Jeg tror formen skal være god nok til å komme på pallen med god skyting. Jeg har nok ingen fordel fysisk i forhold til de andre, men Ridnaun ligger en del lavere, så jeg tror jeg skal ha muligheter, sier han til Birkenesavisa. For rekruttlandslagsløperen er det også viktig å levere i Ridnaun, skal han ha håp om å komme med til EM, som går i Osrblie i Slovakia siste helga i januar.

IBU Cup-runden i Ridnaun starter med sprint onsdag og fortsetter med fellesstart fredag, før den avslutter med stafetter lørdag.