Godt an til VM-plass

LA GRUNNLAGET: Martin Uldal la et godt grunnlag for å kapre en plass på det norske laget til junior-VM i skiskyting ved å vinne lørdagens mønstringsrenn på Lygna. Her er han på pallen sammen med toer Martin Nevland (t.v.) og treer Trym Silsand Gerhardsen. FOTO: Atle Uldal / BIL skiskyttergruppe

Skiskytter Martin Uldal ligger godt an til å kapre en plass i den norske troppen til junior-VM.

Martin Uldal gikk til en seier og 4. plass i helgas mønstringsrenn på Lygna.

– Jeg ligger ganske bra an. De to neste norgescuprennene teller også. Går jeg ett bra renn der, så har jeg gode sjanser, sier 18-åringen til Birkenesavisa.

I 18-19-årsklassen vil fire gutter og fire jenter få billett til junior-VM i sveitsiske Lenzerheide i månedsskiftet januar-februar. Løperne med best plasseringer i tre av fire tellende renn – de to mønstringsrennene på Lygna og de to rennene i første norgescuprunde etter nyttår – får plass.

Dermed blir norgescuprunden i Oppdal første helga i januar uhyre viktig.

– Jeg må få trent godt, og så må jeg sleppe opp litt før, så skal det gå bra, mener Uldal, som deltok i ungdoms-OL sist vinter.

Dårlig oppladning

Under mønstringsrennene på Lygna skisenter i Oppland ble det gått normalprogram lørdag og sprint søndag. Med to bom på første skyting og feilfri skyting på de tre øvrige besøkene på standplass var Martin Uldal snaue tre sekunder foran toer Martin Nevland på normalen.

Birkelandsgutten åpna med to bom også på sprinten, men fulgte opp med fem treff på andre og siste skyting og kunne gå i mål til en 4. plass.

– På lørdagen skjøt jeg godt, men da gikk det treigt i sporet. På søndagen var det omvendt, kommenterer Martin Uldal.

Han var syk hele uka i forkant av mønstringsrennene og tror det er årsaken til at det gikk litt tungt i sporet lørdag.

– Men jeg er veldig fornøyd med å klare å prestere med tanke på at jeg ikke hadde fått trent på forhånd, sier han.

Pallplass på storebror

Parallelt med mønstringsrennene for juniorene ble det arrangert ordinær norgescuprunde for seniorene. Med feilfri skyting på tre av fire turer innom standplass og én bom totalt feide storebror Espen Uldal inn til pallplass på normalprogrammet lørdag.

– Jeg er fornøyd med løpet, men den ene bommen var litt irriterende. Jeg fikk noen gode rygger å gå på som gjorde at jeg fikk god fart ute i løypa, så jeg fikk satt sammen et bra løp, forteller Espen Uldal.

Han kjenner at formen er på vei opp.

– Men det går opp og ned hele tida, så en må passe på å trene godt og treffe med formen til konkurransehelgene, konstaterer han.

På søndagens sprint gikk det ikke fullt så greit for 22-åringen som måtte tåle henholdsvis én og to bom på de to skytingene. Det holdt til en 27. plass.

Jevnt godt

Også de øvrige BIL-løperne som var i aksjon på Lygna leverte til godkjent. Thor Arild Aas i 20-22-årsklassen måtte tåle fem bom på de 20 skuddene på normalen, men gikk likevel inn til en 22. plass i den eldste juniorklassen. Vegdølen måtte ned to plasser på resultatlista etter sprinten, til tross for kun én bom på de ti skuddene.

Jevnaldrende Kathinka Dorothea Rayner-Battle Kleveland skjøt samme antall bom på normalen som Aas og gikk inn til en 18. plass, drøye minuttet foran Siri Aas som skjøt en bom mer og kapra 21. plassen. Kleveland klatra to plasser på resultatlista på søndagens sprint, etter tre bom totalt, mens Aas raste ned ti plasser, til 31., med fem bom totalt på skytinga.

I 17-årsklassen gikk Andreas Aas og Herman Emil von der Ohe inn til 21. og 28. plass på normalen, med henholdsvis ni og åtte bom på skytinga. Aas klatra en plass, mens von der Ohe rykka ned to plasser på sprinten, etter tre og fem bom på skytinga.