Sesongstart på det jevne

FOTO: FANNY HORN BIRKELAND

Lars Helge Birkeland er godt fornøyd med sprinten. Espen Uldal mener han bomma litt for mye.

Ingen av dem overbeviste, men birkenesskiskytterne fikk under helgas sesongåpning på Sjusjøen bekreftelse på at de er i rute.

– Sprinten er jeg godt fornøyd med, det var et bra løp. På fellesstarten starta jeg dårlig. Jeg jobba meg opp igjen, men så rakna det på slutten, sier Lars Helge Birkeland, som kunne notere en 7. og en 13. plass etter helgas sesongstart.

Så å si hele verdenseliten hadde tatt turen til Sjusjøen, der det ble konkurrert i sprint med to skytinger lørdag og fellesstart med fire skytinger søndag. De 40 beste på lørdagens sprint fikk gå A-heatet på søndagens fellesstart. Resten fikk starte i B-heatet.

Av de fem birkenesingene som stilte til start, var det to som fikk gå A-heatet. At landslagsløper Lars Helge Birkeland var en av dem, var neppe noen bombe. Med fullt hus på liggende og én bom på den stående skytingen gikk mollestadgutten inn til en 7. plass på sprinten, et drøyt minutt bak fjorårets suverene verdensener Martin Fourcade, som begynte der han slapp i fjor; med seier.

Dårlig start

To bom på første liggende skyting på fellesstarten gjorde at birkenesløperen måtte svi litt for mye av kruttet i forsøket på å hente inn teten. Med feilfri skyting på andre og tredje skyting klarte han det nesten. Men så ble det to bom på siste stående, og dermed var alt håp om pallplass ute. Likevel:

– Jeg har fått gode bekreftelser på at jeg er i rute, men det er fortsatt litt å rette opp på skytinga. Brukbar fart i sporet, men det spruta ikke akkurat. Jeg satser på at beina blir enda litt lettere i løpet av den neste halvannen uka, sier landslagsløperen fra Mollestad.

Han ser fram mot verdenscupstarten i Østersund neste uke. Der ble det som kjent en 4. plass på Birkeland i fjor.

– Da blir det pallplass i år?

– Hehe, vi får se.

Midt på treet

I motsetning til i fjorårets sesongpremiere kvalifiserte Håkon Svaland seg i år til A-pulja på fellesstarten. Der gikk han seg opp fra 34. til 29. plass, og er dermed tålelig fornøyd.

– Jeg er sjelden god i sesongstarten, så når jeg går to helt OK renn, må jeg si meg fornøyd. Ingen av løpene er toppløp, så det holder ikke til IBU, men jeg er optimistisk for fortsettelsen, sier 23-åringen, som skjøt én bom på alle skytingene unntatt siste stående på fellesstarten.

Lillebror Lars Aasheim måtte i år ta til takke med B-heatet på fellesstarten etter to bom og en 55. plass på sprinten. På fellesstarten så det bra ut helt til siste stående skyting. Her ble det tre bom, og dermed ble det en 29. plass på 22-åringen fra Svaland.

– Selvfølgelig dumt å bomme på de to skuddene på slutten, men ellers er jeg godt fornøyd med sprinten. Søndagen ble et slit rent fysisk, men OK fart i sporet og ok skyting helt til siste stående, så totalt sett et godt utgangspunkt for resten av sesongen, oppsummerer han.

Fikk gå fellesstarten

Målsettingen om en plass blant de 80 beste på sprinten ble i tøffeste laget for sisteårsjunior Espen Uldal. En 94. plass ble fasiten etter tre bom på skytinga. 20-åringen fikk likevel gå søndagens fellesstart, og her leverte han et godkjent løp. Én bom på hver av skytingene holdt til en 24. plass i B-heatet, drøye to minutter bak vinneren, men 11 sekunder foran klubbkamerat Lars Aasheim Svaland.

– Litt for mange bom, men grei skytetid, og alt annet på standplass er bra. Det fysiske og farta i sporet er ikke på topp, men jeg føler at jeg har kontroll. Jeg lå blant de ti-elleve beste juniorene begge dagene, sier 20-åringen.

Jevngamle Lars Reiten skjøt fullt hus, men havnet likevel blant de siste på resultatlista, uten at han lar seg knekke av det.

– Det var litt som forventa. Skiformen er et godt stykke unna der den bør være for å hevde seg blant de beste, men den pleier å komme når en får noen konkurranser på baken, forklarer lillesandsgutten.

Begge juniorene har tenkt å gå seniorenes norgescupstart på Geilo kommende helg.