Dropper ny barnehage

VEDTATT: Kommunestyret vedtok torsdag kveld budsjett for 2020. Fra venstre varaordførere Anders Christiansen (Ap), ordfører Gyro Heia (Sp) og rådmann Anne Stapnes.

Budsjettet for 2020 er i boks. Politikerne dropper ny barnehage i Smedens Kjerr.

– Vi sparer mye penger ved å droppe barnehage i Smedens Kjerr, og det har heller aldri vært enighet om at dette er en god plassering, sier ordfører Gyro Heia (Sp) til Birkenesavisa.

I rådmannens forslag til budsjett for 2020 hadde hun satt av 15 millioner kroner til ny barnehage i Smedens Kjerr, pluss 24 millioner kroner i 2021. Denne investeringen kutter nå kommunestyret, når flertallskoalisjonens forslag til budsjett ble vedtatt torsdag kveld.

I stedet ønsker politikerne å legge ned Birkeland barnehage fra august 2020, og tilpasse og utvide Natveitåsen barnehage. De setter av 14 millioner kroner til prosjektet, syv millioner i 2020 og tilsvarende i 2021.

– Vi må nok ta høyde for at det i framtida må gjøres endringer på Natveitåsen, men vi må huske at de siste årene har det vært en kraftig reduksjon i antall barn som blir født over hele landet, sier Heia.

Viktig eiendomsskatt

Som en følge av at barnehagen droppes, trenger ikke politikerne bruke penger på å utvide veien i Smedens Kjerr (fem millioner kroner), eller bruke penger på nye boliger for mennesker med rus og psykiatriske utfordringer (elleve millioner kroner). Begge investeringene var tidfestet til 2020 i rådmannens opprinnelige forslag.

– Skal budsjettet være bærekraftig så kan vi ikke ta penger fra fond, betale kun minimumsavdrag på lån og budsjettere med udefinerte innsparinger slik rådmannen foreslo. Framover blir det utrolig viktig at politikerne hele året jobber med budsjettet, sier varaordfører Anders Christiansen (Ap) under debatten torsdag kveld.

Han slår fast at et viktig politisk signal i budsjettet er eiendomsskatten. Den økes ikke i kroner og ører, slik det ble klart allerede i formannskapet i slutten av november.

– I valgkampen var det et sterkt politisk signal om at eiendomsskatten ikke skulle økes, og det har vi klart, sier Christiansen.

Godt samarbeid

Det er også noe Arild Windsland (H) trekker fram. I tillegg til flertallskoalisjonen bestående av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og felleslista for SV / MDG har nemlig Høyre vært med å utarbeide budsjettet.

– Det har vært et godt samarbeid. Vi kunne valgt å stille eget budsjett, men vi er veldig enige på hva vi mener er viktig. Da ville det bare vært dobbeltarbeid. Det var viktig for oss med eiendomsskatt, og investeringer med barnehage i Smedens Kjerr og annet, sier han, og legger til:

– Det er samtidig viktig at vi gir til Grasham og idrettslagene. Det er fint med et bredt flertall på dette.

For partiene har også funnet plass til å gi, ikke bare kutte. Birkenes bygdemuseum får 150.000 kroner til møllebygget som er under oppføring. Tilskudd til kulturformål nærmest dobles fra 331.000 kroner i rådmannens forslag til 631.000 kroner i det vedtatte budsjettet, og pengene øremerkes kommunens tre idrettslag.

Ulik virkelighetsforståelse

– Rådmannens forslag var for svak, men ambisjonene til posisjonen er for høy. Rådmannen ligger nok langt nærmere det realistiske. Når virkelighetsforståelsen er så forskjellig, så krever det en god dialog framover, sier Torbjørn Bjorvatn (KrF).

Han og Thor Daniel Aas (KrF) slutter seg likevel til flertallsforslaget, og bare Fremskrittspartiets to representanter stemmer på sitt eget budsjett. Mens Bjorvatn ytrer ønske om å øke eiendomsskatten, håper Tveit den i løpet av fireårsperioden kan reduseres.

– Klarer dere å få ned eiendomsskatten gjør dere et brakvalg om fire år, men for meg er det viktigere å få ned eiendomsskatten enn at Senterpartiet ikke blir for store, sier Tveit.