Stopper tvungen privatisering

Kommunen skulle spare penger på å gjøre veier private, men prosjektet havarerte i kommunestyret.

– Det bør være et utgangspunkt at alle har en kommunal vei, og det blir for meg feil å nedklassifisere kommunale veier til private. Det er i så fall ganske vesentlig å ha en mulighet til å oppklassifisere, for ellers blir veiene private når folk på gårdsbruk faller bort, sier Alfred Skaar Kylland (Sp).

Gjennom prosjekt balanse ble det enighet i kommunestyret å se på eierskap til vei, og om kommunen kunne spare noe på å la private overta drift og vedlikehold på det som i dag er kommunale veier. En arbeidsgruppe har sett på problematikken, og leverte sitt arbeid til administrasjonen for ett år siden.

– Jeg stiller spørsmål med Kylland som har sittet i samme gruppe som meg, og plutselig er veldig kritisk til dette. Det gjør det vanskelig å samarbeide om ting, blant annet vei, sier Vibeke Tobiassen (Ap).

Uante konsekvenser

Arbeidsgruppa har bestått av Anne Kari Birkeland (KrF), Nils Olav Eikenes (H), Alfred Kylland (Sp), Vibeke Tobiassen (Ap), Odd Gunnar Tveit (Frp), Ole Morten Vegusdal (V) og Stian Nordahl Sørli.

Torsdag skulle politikerne gi sin tilslutning til arbeidet som er konkretisert i fire kulepunkt. Første punkt slår fast at dersom veien skal forbli kommunal må den betjene minst én husstand og være minst én kilometer lang. Det er dette kulepunktet som skaper trøbbel for politikerne.

– Jeg er også veldig spent på kulepunkt én. Hvordan skal dette håndheves. Skal alle veier som er under én kilometer nå bli private, spør Geir Colbjørnsen (KrF).

Ukjente intensjoner

Det kan ikke kommunalsjef for samfunnsutvikling, Halvor Nes, svare på. Han har ikke deltatt i arbeidsgruppa som har foreslått kulepunktet.

– Jeg kjenner ikke arbeidsgruppas intensjoner, men jeg oppfatter med dette vedtaket at veier som ikke er lengre enn én kilometer skal nedklassifiseres, sier Nes.

Varaordfører Birkeland mener det ikke har vært arbeidsgruppas intensjon. Tobiassen er usikker på gruppas intensjon, og påpeker at det er ett år siden arbeidsgruppa sist møttes. Kommunestyret som helhet sender saken tilbake til arbeidsgruppa, og ber de spesifisere.