Klar med mulighetsstudie

MULIGHETER: Illustrasjon laget av Snøhetta over mulighetene på Engesland.

Fremdeles et stykke igjen for Engeslandstunet.

Etter å ha deltatt på styremøte i gruppa for Engeslandstunet går tankene hen til en av Olof Palmes nyttårstaler. Etter sigende skal han ha sagt: «I fjor på denne tiden sto vi på kanten av stupet – nå har vi tatt et langt steg framover».

Og det er siste del av utsagnet som er interessant. For selv om det har gått litt opp og ned, så har Engeslandstunet har aldri stått på kanten av stupet – men nå har de tatt et langt steg framover.

Mulighetsstudie

«I løpet av to år skal planene være ferdige» sa en optimistisk Eva Aabel Retterholt til Birkenesavisa i juli 2013. Men så forandrer veien seg litt mens man går. En og annen vei kan være stengt for gjennomkjøring, og det er nødvendig å ta en omvei for å nå målet.

– Nå har vi ihvertfall nådd et delmål, sier Trond Eirik Jaabæk og viser stolt fra mulighetsstudien som arkitektfirmaet Snøhetta har utarbeidet.

Studien tar for seg en helhetlig plan for sentrumstomta som grenser til butikken. I studien inngår det både et felles aktivitetshus, ny butikk, boliger, plassrom, arealer for dyrking, sykkelvei og turvei.

– Hele studien ligger i Verdibanken. Der er det døgnåpent og god anledning til å sitte og studere planen, sier Jaabæk.

For de som ikke vet det, så er Verdibanken det gamle banklokalet ved butikken, og der er det fremdeles mulig å låne bøker.

I 2016 bevilget Husbanken 500.000 kroner i kompetansehevingstilskudd til Engeslandstunet AS og Jaabæk forteller at de midlene er brukt til denne mulighetsstudien. Dessuten har styret i Engeslandstunet AS deltatt litt på seminarer og befaringer for å gjøre seg kjent med mulighetene.

STYRET: Olav Ditlef Tveit, Trond Eirik Jaabæk, Steinar Gjerustad og Tom Løland gleder seg over Snøhettas mulighetsstudie som gir ny giv I prosjektet.

Neste steg

– Nå som mulighetsstudien er i havn, kan vi vel si at prosjektet er løftet et par hakk. Spørsmålet nå er hvordan vi går videre, for vi har jo en visjon om hvordan vi vil det skal bli. Folk skal ikke bare kjøpe en tomt her, men like mye en ide eller et konsept, sier Jaabæk.

Styret ønsker ikke bare å selge et visst antall tomter, og si seg ferdig med det.

–Vil at folk som skal flytte hit kan se på selvberging som et positivt element i livet de lever. Dessuten tenker vi å ha plusshus som ved hjelp av for eksempel solceller produserer mer enn energi enn de selv trenger, sier Olav Ditlef Tveit.

Det er en del spørsmål som krever svar for å komme til neste nivå, men også konkret, håndfast arbeid står og venter.

– Vi har et uthus på tomta, det har vi vedtatt å rive. Prosjektet er inne i kommuneplanen, men nå må vi begynne å tenkte på reguleringsplan for området. Da er spørsmålet hvem som skal gjøre hva i den forbindelse. Og så ønsker vi fortsatt samarbeid med UIA, og hva med Eon, spør Jaabæk og forteller at lista med gjøremål og oppgaver er lang.

– Dessuten så må vi se på hvor mye av fortsettelsen som kan være lokalt forankret, sier Jaabæk som gjerne – nok en gang fremhever miljøaspektet og dermed også gjerne kortreist trelast.

Men prosjektgruppa forhaster seg ikke. Både prosjektgruppa og Snøhetta og mange andre mener at tankene som tenkes med Engeslandstunet er verd å foredles, og da må man ta tiden til hjelp.