Isbane i snøføyk

FULLT: Bjørn Vidar Lie og Øystein Dugstad omringet av unge skøyteentusiaser.

I 16 år har Øystein Dugstad sørget for at barn og voksne får trygge isforhold.

– Det er sabla gøy, og så får jeg ikke vondt i beina heller, sier Samuel Busborg Sagen.

Han fikk nye skøyter til jul, og har tatt i bruk isbanen på Valstrand mer enn en gang. Det er så vidt han, broren Sebastian og August Flaa Buene har tid til å spise pølsene Terje Sagen har varmet på bålet. I tillegg stiller pappa Sagen med varm kakao.

– Denne banen er til glede for både barn og voksne. Med en nyfødt i huset trenger både fruen og barnet litt fred og ro, så da er dette et fint sted å dra med de to andre, sier han.

Familiens tredje barn kom til verden som et av de aller siste i 2017, to minutter før klokka slo for å markere et nytt år. At de noen dager senere kan spenne på seg skøytene på Valstrand, kan de takke Øystein Dugstad for.

Barndommens glede

– Jeg vokste opp i Oslo med seks baner innenfor et kvarter fra der jeg bodde, og husker jo hvor mye gøy vi hadde der. Så ville jeg at ungene mine skulle oppleve det samme, og begynte med 200 kvadratmeter bane i Nordåsen Terrasse, sier Dugstad.

Etter hvert har det utviklet seg, og nå er det en stor bane på idrettsplassen ved skolen som gjelder. Med årene har den blitt større, og krevd mer arbeid. Heldigvis har også utstyret blitt bedre.

– I begynnelsen var det mye arbeid med pumper og slanger fra Valtjønn. Det måtte jo stadig vannes, og utstyret måtte ut og inn hver gang så det ikke skulle fryse, sier han, og fortsetter:

– Etter hvert har det blitt lettere, og nå har vi egen vannkum og både snøfreser og feiemaskin.

Sterke kvalifikasjoner

Banemesteren har bare gode ord å si om Birkenes sparebank som har vært med å bevilge penger, og kommunen som har vært med å legge til rette for en lekeplass på is.

– Og så har jeg fått meg en assistent med solid bakgrunn fra is, sier Dugstad.

Bjørn Vidar Lie vil ikke flagge sin bakgrunn så veldig høyt, men etter innstendige oppfordringer kommer det fram at han har bakgrunn fra Romerike, eller var det Ringerike ishockeyklubb.

Det er kvalifikasjon god nok til å være assistent for banemesteren.

Sikker is

Det er for så vidt en lett bane å vanne, men den skal vannes. Nå er det tre centimeter is, og mindre bør det ikke være.

– Med det været, og de temperaturer vi har hatt denne sesongen, kan det være et sjansespill å bevege seg ut på usikker is på vann i distriktet. På denne banen er i hvert fall isen trygg, og det er hyggelig å se at den er i bruk, sier Dugstad.

Det neste som står på ønskelista er lys på banen, så den kan brukes utover kveldene.

– Wenche Flaa Eieland har sagt at det kommer snart, sier Lie.