Hedret innsatsen

BRANNVESENET: Blant dem som ble takket av administrerende direktør Heine Østby (t.h.) ved 3B Fibreglass var brannvesenets representanter fra KBR Birkenes.

I en rehabilitert kantine ble flommens flittige, eksterne arbeidere hedret ett år etter flommen.

– Venner av 3B Fibreglass! For litt over ett år siden vasset vi rundt i vann her på fabrikkområdet. Det er veldig viktig for oss å anerkjenne den felles innsatsen og dugnaden som fant sted. For oss var det veldig sterkt å oppleve at så mange ville hjelpe til, sier administrerende direktør Heine Østby ved 3B Fibreglass på Tollnes.

De kom med pumper, handlekraft, håndkraft og gode ideer. Det var mange av dem, og ett år etter flommen møttes flere av dem i kantina på 3B Fibreglass. En kantine som fremstår rehabilitert. Bordene er nye, stolene er nye og moderne. Fargene er nye, og består av ulike nyanser av grønn.

– Under flommen for ett år siden sto vannet høyt her i kantina. Omtrent opp til brystet mitt nådde vannet på det høyeste. Det har tatt tid å rehabilitere alt, men til og med fargen er jeg fornøyd med, sier Østby.

HEDER: Glassfiberens kantine var tirsdag åstedet for en takkeseanse. 3B Fibreglass ved administrerende direktør Heine Østby og vedlikeholdsleder Torstein Håkedal takket eksterne bidragsytere som bidro under flommen i 2017.

Berget produksjonen

Han har invitert elektrikere, rørleggere, tømrere, brannmenn, ingeniører og mange andre profesjoner til Glassfiberen for å både markere og feire en hendelse som har satt spor i hjørnesteinsbedriften.

– Vi markerer en tøff hendelse, men bank i bordet, vi har kommet oss videre. Dette gjør vi for å vise vår takknemlighet overfor de som klarte å berge produksjonen og produksjonsutstyret, sier Østby.

Som kjent sto det om små marginer da Flakksvann fikk over breddene for ett år siden. Etter at vannstanden hadde steget med syv meter, skulle det bare 20 til 30 centimeter til før det hadde blitt veldig alvorlig for Glassfiberen.

– For produksjonen er det kritisk å få inn råvare, holde ovnene i gang, og få produktet ut. Vår utfordring under flommen var blant annet at transformatorene som gir strøm til ovnene er plassert i kjelleren, sier vedlikeholdsleder Torstein Håkedal ved 3B Fibreglass.

HØYT VANN: Vedlikeholdsleder Torstein Håkedal viser forsamlinga hvor høyt vannet sto under flommen i 2017. Nede til høyre sees et rør som sender varmt kjølevann til Flakksvann. Under flommen fosset vannet feil vei gjennom dette røret, før det ble montert en ventil.

Pumpet fire dager

Når flomtoppen ble nådd midt på dagen 2. oktober i fjor var vannstanden til Flakksvann tett opp under taket i kjelleren. Et utall pumper holdt vannet ute, og produksjonen kunne gå sin gang.

– Pumpene sveiv fra søndag morgen til onsdag. Det er anselige mengder vann som ble pumpet ut, og vi holdt vannstanden inne i kjelleren på 20 centimeter disse dagene, sier Tor Inge Fidjeland i Kristiansandsregionen brann og redning (KBR).

Også private aktører bidro med pumper, og for 3B Fibreglass var det helt nødvendig å ha et visst vannivå i kjelleren. Med vanntrykket mot gulvet var de rett og slett redd for at det skulle løftes opp. I tillegg til å ha vann som presset nedover, ble det satt opp rundt 100 byggestøtter som fordelte kreftene også til taket over kjelleren.

Kunne håndtert stopp

På dette tidspunktet spekulerte mange i hva som ville skje om fabrikken måtte stenge produksjonen. Flere av de som arbeidet med å holde vannet ute fikk inntrykk av at det ble kroken på døra om ovnene stoppet opp. Den spekulasjonen fikk også fotfeste i bygda.

– Det var slik vi ser det ingen konkret fare for noe slikt. Vi hadde håndtert en stans i produksjonen dersom vi kunne gjennomført en kontrollert stopp. Det har vært spekulasjoner om vi kunne ha mistet fabrikken, men det var ikke tilfellet, sier Østby, og legger til:

– Noe dyp analyse av alle muligheter har jeg likevel ikke gjort, for dersom vannet hadde steget enda mer, kunne andre skader ha inntruffet som vi ikke kjenner til i dag.

PLAKETT: Administrerende direktør Heine Østby ved 3B Fibreglass er takknemlig for innsatsen under flommen i fjor. Under en seanse tirsdag takket han eksterne aktører som bidro med arbeidet, og delte ut en plakett som et synlig bevis på takknemligheten. Den består av en stivnet klump hipertex-glass fra fabrikken. – Det er en krevende prosess å transformere flytende glass til glassfibertråd, og det er her vår ekspertise ligger, sier Østby.