Gir nøkkelfri tilgang

DØR OG LÅS: Rune Løw og Magne Thiesen har med seg en medbrakt dør og lås. Videre til høyre står Marit Svindland og Bjørn Vårdal fra velferdsteknologiprosjektet på Sørlandet, mens Birkenes kommunes delegasjon helt til høyre består av Trude Murberg, Monica Birkeland og Gjøran Imenes.

Birkenes blir første kommune på Sørlandet hvor hjemmesykepleien blir nøkkelfri.

– Innføringen av velferdsteknologi holder fram. Sist var det nye, digitale trygghetsalarmer og nå er det digitale dørlåser som står for tur, sier enhetsleder Trude Murberg for hjemmetjenesten i Birkenes kommune til Birkenesavisa.

I løpet av september begynner monteringa av de nye dørlåsene. De skal gjøre det mulig for ansatte i hjemmesykepleien å nøkkelfritt få tilgang til brukernes hjem. Tilgangen styres fra mobiltelefonen til de ansatte.

– I Sverige er det allerede rundt 100.000 slike digitale låser i bruk, så dette er velprøvd teknologi. I Norge er det rundt 4.000 låser i Asker, mens Birkenes er langt framme på Sørlandet, sier Magne Thiesen i Telenor Objects.

Ligger på mobilen

I Birkenes er det snakk om rundt 70 låser med en prislapp på rundt 100.000 kroner totalt. Med digitale låser skal hjemmesykepleiere kunne rykke ut på alarmer, uten å hente nøkler på kontoret først, og de kan bytte oppdrag uten å treffes for å bytte nøkler.

– Nøklene ligger på mobiltelefonen sammen med journalsystemet. Nøklene kan ikke kopieres, sier Thiesen til Birkenesavisa.

For brukerne av tjenestene som får montert en digital lås er det lite endringer i hverdagen. Den gamle nøkkelen skal fortsatt brukes til å åpne døra. Utvendig på døra er det ingen endringer, mens den digitale låsen monteres på innsida i stedet for dørklinka.

Først ute

– I dag har hjemmesykepleien med seg tradisjonelle nøkler til alle brukerne, men det trenger vi ikke lengre nå. Dørene låses enkelt og greit opp med mobilen. Det gjøres ingen inngrep i selve døra, og selve låsen kan demonteres når behovet opphører, sier Gjøran Imenes til Birkenesavisa.

Det er brukere av hjemmesykepleie, hjemmehjelp og brukere med trygghetsalarm som får montert disse nye låsene. Gjennom prosjektet «Innføring velferdsteknologi Agder 2020» får Birkenes nå mulighet til å ligge først i løypa hva velferdsteknologi angår.

– 30 kommuner på Sørlandet samarbeider om dette prosjektet, og målsettinga er at innen 2020 skal velferdsteknologi være en integrert del av helsetjenestene. Det er en nasjonal målsetning, og i alle fall på Sørlandet ligger vi an til å klare dette, sier prosjektleder Marit Svindland.