Få får rimelige lån

Velkommen: – Innbyggerne får lån dersom de innfrir kriteriene, sier Anne Kathrine Rislaa.

Unge som sliter med å skaffe egenkapital til egen bolig, får lite hjelp fra bank og kommune.

Regjeringens krav til egenkapital, maksimalgrense i forhold til inntekt og betalingsevne har gjort det vanskeligere for en del, særlig ungdom å komme inn på boligmarkedet.

Det er vanskelig å si hvor mange boliger som er for salg i Birkenes for øyeblikket. Finn.no opererer med 96 boliger for salg, men dersom man ser nærmere etter, inneholder dette også tomteområder som snaut nok er påbegynt.

Som normalt

– Det er kanskje ikke så unormalt med denne mengde hus på markedet, sier eiendomsmegler Jan Olav Birkenes hos Dnb eiendom i Lillesand, og legger til:

– Men forskjellen nå fra tidligere tider er at heldig er den som har foreldre som kan trø til, det er ikke tvil om annet.

Birkenes forteller også at egenkapitalkravet forplanter seg på den måten at familier som har fått behov for større hus eller leilighet ikke tør å gå til anskaffelse av det.

– Mellomfinansiering, så man kan kjøpe før man selger, kan være en risikabel affære nå til dags, sier Birkenes.

Færre lån

Banksjef Harald Flaa i Birkenes sparebank forteller at sparebanken totalt har omkring 1.350 boliglån til en verdi av 1,9 milliarder utestående. I 2016 innvilget ble det innvilget 45 nye boliglån i kommunen – i 2017 ble det innvilget 35 nye.

– Det er vanskelig å si om dette har sammenheng med regjeringens lånepolitikk for det er ikke unaturlig at det varierer fra år til år for en lokalbank som vår. Men det er opplagt at regjeringens krav til egenkapital, og forskriftene de har kommet med i forhold til lånestørrelse og betalingsevne har gjort det vanskeligere for ungdom å komme inn på boligmarkedet, sier Flaa.

Høye krav

Banksjefen forteller at kravet nå er 15 prosent egenkapital og lånegrensen er satt til fem ganger årsinntekten, noe som kanskje er et problem for ungdom i etableringsfasen.

– Dessuten må vi ta høyde for at låntager skal evne dagens lån (rente og avdrag) med et påslag på fem prosent renteøkning, og da skorter det lett på betalingsevnen, sier Flaa.

Han legger til at de fleste i Birkenes får det til – kanskje fordi det er mange foreldre som sitter rimelig greit i det.

– Men hva med de som faller utenfor og ikke kommer seg på karusellen?

– Vi skulle gjerne hjulpet flere, men vi må holde oss til de lover og regler som finnes, sier Flaa.

Lån: – Vi skulle gjerne hjulpet flere, men må forholde oss til statlige reguleringer, sier banksjef Harald Flaa.

8,4 millioner til utdeling

Birkenes kommune har fått innvilget sin søknad i Husbanken om midler til startlån og grunnlån også i 2018. Med tre millioner innvilget i 2018 har kommunen nå 8,4 millioner som kan brukes.

Anne Kathrine Rislaa, som forvalter kommunens støtteordninger forteller at kriteriene for å få startlån er noe endret. Det er ikke lenger nok å være ung og mangle egenkapital, men det betyr ikke at unge ikke kan få startlån.

– Nå er det barnefamilier som trenger trygge boforhold og andre med lav inntekt og økonomiske utfordringer som blir prioritert. De som kan spare seg en egenkapital på fire til fem år må gjøre det.  I få tilfeller har vi gått inn og refinansiert dyre lån slik at familien fortsatt kan bo i huset, sier Rislaa.

Det er Husbanken som bevilger midler og kommunen kan benytte til disse ordningene. Kommunen administrerer og er sammen med Husbanken ansvarlig for lånene.

I 2017 innvilget kommunen 2.050.000 kroner i lån, og det er veldig rimelige lån for de som kommer igjennom nåløyet. Renten er for tiden på 1,579 prosent + 0,25 prosent påslag til kommunen for å dekke administrasjon.

– Er det mye tap på disse lånene?

– Det skjer at det ikke er dekning til lån ved salg av bolig, men da hefter lånet på låntaker til det er nedbetalt. Derfor er det lite tap, og Husbanken tar også sin del dersom det skulle gå så galt, forteller Rislaa.

Husbankens regelverk

– Legger dere lista for høyt når dere bare innvilger seks lån til innbyggerne?

– Vi skulle så klart ønske at vi kunne hjelpe flere med startlån, men vi ønsker ikke å gi lån dersom søker ikke har betjeningsevne. Her har både banker og kommunen et stort ansvar. Selv om det ikke ble tildelt så mange lån i 2017, så betyr ikke det at det nærmest er blitt umulig å få startlån.  De som tenker at de kan være i målgruppa oppfordres absolutt til å søke, sier Rislaa.

Verken Husbanken eller kommunen har ordninger som kan kompensere for egenkapitalbehovet, og dermed er det nok blitt noe vanskeligere for noen ungdommer å komme inn på boligmarkedet. Men ordninger og midler er det nok av. De som behersker internett kan lett gå inn på Husbankens hjemmesider og finne ut hvilke ordninger kommunen administrerer, og hvilke som er tilgjengelige for de forskjellige målgrupper.