Erna Solberg besøkte NM

NM: Statsminister Erna Solberg er på Gjemselund under NM i gatefotball, hun ga bort en fotball med signaturen til Arnold Schwarzenegger til Rolf Nordberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) fikk høre sterke historier fra spillere i NM i gatefotball. Mange av dem har brukt idretten for å komme seg vekk fra rus.

Statsministeren fikk æren av å sparke i gang kampen mellom Sandvika og Arendal lørdag ettermiddag i NM, som arrangeres på Kongsvinger. Friskt Alternativ Birkeland er blant lagene som deltar i NM.

Etter kampen overleverte hun én av fotballene som Statsministerens kontor har fått laget for å fremme bærekraftmålene.

Den aktuelle ballen er signert av Terminator-stjerne og tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger, og Solberg mente hans kjente frase «IŽll be back» var spesielt passende for dem som har kjempet mot rus.

Motivasjon

– Det er en fantastisk glede å se på. Fotball er gøy i seg selv, men gatefotball brukes rett og slett til å skape et miljø og en glede for dem som har en rusutfordring og bidrar til at de får en motivasjon til å komme seg ut av rusen, sier Solberg til NTB.

– Inntrykket er at dette kanskje er et mye bedre fungerende tiltak enn mye annet vi gjør i rusomsorgen, fortsetter hun.

Fikk høre historier

Erna Solberg hadde en samtale med flere spillere og trenere i gatefotball-NM og sier at det var sterke historier.

– Det er viktig å huske at mange kommer skjevt ut i livet på et eller annet tidspunkt eller har psykiske problemer. Ofte kombineres det med at man ruser seg.

Aleksander Hågensen, spiller og trener på Hveita United fra Trondheim, var blant dem Solberg møtte.

– Det er kjempefint at folk i maktposisjoner i samfunnet ser hva dette går ut på og får høre om at det hjelper mange med å komme seg tilbake til et sunt, normalt liv, sier han.

– Jeg kom inn i gatefotballen og fikk lysten på livet, forteller han.

BIRKELAND: Friskt Alternativ Birkeland vant kampen mot Phoenix Haga Askim 7-3. FOTO: Kjell R. Hermansen