Høyt tempo i bingen

GATEFOTBALL: Robel Muhur gjør seg klar til straffespark.

Gatefotballaget fra Birkeland er igjen klare for NM, og møter regjerende norgesmester i første kamp.

– Har du lest reglene jeg sendte deg? Jeg sendte deg en lenke. Har du ikke lest, så får du stå i mål. Er du klar for det, spør Tanya Roland i Idrettsparken på Birkeland.

Stemmen er klar og tydelig, og spørsmålet gjør det klart at det ikke er en helt ordinær fotballturnering som snart sparkes i gang på kunstgresset omringet av fire stålgjerder.

– Temp, tempo! Har du fått deg sko? Vi må dele på målvakthanskene. Har alle draktene sine, fortsetter Roland å spørre.

Ballbinge av stål

Gatefotballaget Friskt Alternativ Birkeland så dagens lys for et par år siden. Tanya Roland har tidligere spilt amerikansk fotball på Gladiators i Kristiansand, og overtok treneransvaret for gatefotballaget på tampen av høsten i fjor.

Nå forbereder hun spillerne til norgesmesterskapet som sparkes i gang på Kongsvinger til helga. Som en del av oppkjøringa arrangerer Friskt Alternativ Birkeland gatefotballcup i Idrettsparken. Sporten spilles i en fotballbinge med stålvegger, og bingen som står på Birkeland er tidligere brukt i NM.

Allerede i 2016 deltok gatefotballaget fra Birkeland i NM, og det var etter deltakelse her klubben ble en del av Frelsesarmeens satsing Friskt Alternativ. I 2017 endte klubben på en 16. plass i NM.

LYTTER: Silje O. Østbøll, Knut Mosfjell og Robel Muhur lytter til trener Tanya Roland mellom kampene.

Ingenting som planlagt

– Dette er ikke som vanlig fotball. Det er vanskeligere. Du har knapt med tid, og må hele tiden holde kontroll i hodet og være fokusert, sier Robel Muhur til Birkenesavisa.

I bingen går det unna når Birkeland-laget får bryne seg mot blant andre Friskt Alternativ Vennesla og gatefotballaget til IK Start. Kampene spilles med tre utespillere og en målvakt. Stålgjerdene rundt bingen nyttes som den fjerde utespilleren.

– Når du er på banen er det helt spesielt. Ingenting blir som planlagt, og det må en bare ta hensyn til, sier Muhur etter første kampen.

MÅLVAKT: Knut Mosfjell tok på seg rollen som målvakt da Birkeland delte seg i to, og stilte med to lag under gatefotballcupen på Birkeland.

Rett fra sofaen

Som i alt lagspill er det sosiale viktig. Muhur forteller at han har blitt kjent med mange ulike mennesker gjennom gatefotballen. Blant de ferskeste, og eldste, på laget er Knut Mosfjell. Han har trukket på seg ei grønn målvaktdrakt, og stiller seg midt i skuddlinja.

– Rett fra sofaen til målet. Dette er min første kamp, men jeg har deltatt på noen treninger. Det går fort, og det gjelder å følge med, sier Mosfjell.

Han synes tilbudet fra Frelsesarmeen er interessant, inkluderende og positivt for Birkeland

– Det er et godt alternativ til de som har det litt vanskelig i hverdagen. Så trenger man ikke tenke på alt som er negativt, sier målvakta.

Tydelig og klar

Flere av spillerne på laget har vært med siden oppstarten. De forteller at gatefotballen bygger relasjoner og lagånd. For noen er gatefotballen en viktig del av livet.

– En periode var det bare tre grunner til at jeg gikk ut av døra hjemme. Det var når jeg skulle på butikken, til legen eller spille gatefotball, sier Silje O. Østbøll til Birkenesavisa.

Hun forteller at gatefotballen bringer fram mange følelser, og ikke minst glede. Lagkameratene beskriver hun som fantastiske, og påpeker at det er en del sterke personligheter.

Engasjementet, både på og utenom banen, er det forøvrig ingenting å si på. Trener Roland og treneren på det andre laget sender sine instrukser. Førstnevnte et hakk tydelige og høyere enn sistnevnte. Av og til kommer det også en liten erkjennelse.

– Jeg tror du og jeg må tie stille nå, sier Roland i kampens hete.

TRENER: Tanya Roland overtok treneransvaret for gatefotballaget i november. Laget er nå organisert under Friskt Alternativ-paraplyen til Frelsesarmeen.

Klar for NM

Spillerne forteller at de er blitt vant til en engasjert trener, og Østbøll forteller at det er viktig å kunne stenge av kommentarene og støyen fra sidelinja.

– Noen av oss har jo diagnoser som gjør det vanskelig å konsentrere seg, og holde seg rolig. Det er veldig tungt å spille gatefotball, og tempoet er høyt. Jeg har lært meg å høre på målvakten vår, Mahdi Heidari, som også er kaptein, sier hun.

Norgesmesterskapet på Kongsvinger blir hennes andre, etter å ha deltatt i Stavanger i 2016. Hun har lagt seg i trening til mesterskapet, og innrømmer at blant annet kondisen har forbedringspotensiale.

– Det var skummelt i 2016, og norgesmesterskapet blir ikke mindre skummelt i år. Til og med statsministeren kommer jo i år, sier hun.

Birkeland-laget må i alle fall forvente en tøff motstander allerede i første kamp. Da stiller regjerende norgesmester Tønsberg på andre banehalvdel.

KAPTEIN: Målvakt Mahdi Heidari (t.v.) er lagets kaptein. Han har spilt gatefotball siden tilbudet ble etablert på Birkeland i 2016.