Satser på gatefotball-cup

INTENSIVERER TRENINGEN: Normalt sett trener de torsdag og søndag, men nå like før de skal arrangere sin egen cup, legger Birkelands gatefotballag inn en ekstra treningsøkt for å spisse formen. Fra venstre ser vi Henrik Johansen, Alex Leander Svendsen, Dejen Andemeskel, Baran Khalil og Mahdi Heidari.

Det nystartede gatefotballaget på Birkeland satser frisk. Til helgen markerer de oppstarten som ny klubb med å arrangere sin egen lille turnering.

Henrik Johansen startet for åtte måneder siden opp et gatefotball-lag her på Birkeland. Nå samles jevnlig 11-12 stykker opp til vennskapelig dyst i idrettsparken hver torsdag og søndag. Interessen og pågangen har vært stor kan han fortelle. På det meste er de noen og tjue mann. Spillerne er hovedsakelig fra Birkeland, og noen fra Lillesand. Alderen varierer fra 18 til 48 år.

Samme bakgrunn

Fotballaget heter Friskt Alternativ Birkeland, og er en del av Frelsesarmeens satsing på fotball som miljøskaper og samlingspunkt for rusmisbrukere og hjemløse. Det begrepet er blitt noe utvidet. Her finner man plass til flere grupper. Det være seg arbeidsledige eller innvandrere for å nevne noen. Fellesnevneren er kanskje at de alle bærer på litt bagasje og ikke finner det helt naturlig å spille på et ordinært fotballag. Fotballen er det som samler dem, men det at mange har samme bakgrunn og ballast gjør at miljøet rundt treningene blir vel så viktig.

– Fotballen hjelper for oss alle. Gir et trygt miljø, og med mye av den samme erfaring og ballast kan vi ofte være der for hverandre og backe opp der det trengs, forteller Henrik.

De fleste har en bakgrunn fra fotballen tidligere, men finner ikke sin naturlige plass i det ordinære fotballtilbudet. Det gjelder også for en av spillerne Alex Leander Svendsen. Født og oppvokst på Birkeland, men nå bosatt i Lillesand. Han ser frem til treningene og det sosiale som et av ukens største høydepunkt.

– Vi har et ekstra samhold. Det at så mange av oss har samme bakgrunn og erfaringer i livet gjør at vi forstår hverandre bedre og kan være til ekstra hjelp om noen skulle ha det litt tøft.

– Jeg var aktiv på Birkenes IL da jeg var mindre, men på grunn av mine siste års erfaringer og problemer, ville jeg følt det var vanskelig å komme tilbake til det vanlige fotballtilbudet her, sier han. Det er ikke alltid bare fotballen som er høydepunktet, men verdien av det sosiale, og ha folk rundt seg som forstår hva man har vært gjennom er vel så viktig legger han til.

De samles gjerne før og etter kamp, da bruker de Psykisk helses lokaler i Smedens kjerr. Her kan de samles for å se fotball, spille FIFA eller bare prate.

Frelsesarmeen bidrar

Frelsesarmeen har støttet godt opp om fotballaget og bidrar på mange måter. Nytt draktsett er på vei. Det samme er ny trener. Sist søndag ledet Steinar Møvik sin første fotballtrening for gatelaget.

– Det å få på plass en trener er veldig viktig for å utvikle laget videre, sier Henrik. Henrik fungerer som en oppmann og kjenner de fleste fra miljøet. Han er født og oppvokst på Birkeland, og også han har vært innom fotballen på aldersbestemte nivå.

– Gatefotballen skal være mye mer enn bare fotballen. Den fungerer som et godt tilbud for dem som ønsker en endring i eget liv, legger han til.

Til tross for at de nylig startet opp, har de allerede fått med seg årets NM i gatefotball i Stavanger hvor 33 lag var påmeldt. Der fikk de oppleve at nivået er høyt og møtte tøff motstand. Om ikke de nådde så veldig langt i turneringen er de likevel fornøyd med opplevelsen. Litt stas synes de også det var at de blant dommerne ble stemt frem til Fair Play-prisen

– Vi fikk smakt litt på det høye nivået, men det var en utrolig fin opplevelse som virkelig gav mersmak.

– Alle har fotballbakgrunn, men har vært borte fra gressmatta en stund. Mest merket vi det på kondisjonen og fokuserer derfor på å bedre den, sier Henrik Johansen.

Neste år er det VM for gatefotball i Oslo. Her skal flere av oss være med i forbindelse med organisering, men det hadde også vært utrolig morsomt om noen herfra fikk prøve seg på landslaget, sier han. Landslagsspillerne blir nemlig plukket direkte ut blant NM-deltakerne, legger han til.

Først egen cup

Men nå aller først vil de arrangere sin egen cup. Blir det gode erfaringer derfra håper de å starte en god tradisjon.

– Det er litt tilfeldig at det ble en cup, men vi ville gjerne markere at vi er blitt en klubb, sier
Henrik.

I første forsøk er det en liten cup, men de håper etter hvert å vokse. 6 lag er påmeldt. 2 fra Birkeland, De øvrige lagene er fra Lillesand, Arendal og Kristiansand. I tillegg kommer søskenklubben Friskt Alternativ Stavanger på besøk.