Din stemme kan avgjøre

HEDER: Pernille Vea og Gunnar Sagstuen fikk tildelt hedersprisen på Rosfjord Strandhotell i Lyngdal foran over 150 matinteresserte. FOTO: Heidi Sørvig / USUS

Kan få tittelen årets lokalmatgründer i nasjonal kåring.

– Dette var skikkelig stas. Det er en spennende pris og en stor anerkjennelse. Takk til juryen for æren av å være en av finalistene. Kjempemoro, sier Gunnar Sagstuen hos Røyland gård til USUS.

Det er avisa Nationen som i samarbeid med Hanen og Meny kårer Årets lokalmatgründer, og Røyland gård er blant seks kandidater som kan stikke av med den gjeve prisen. Vinneren kåres 12. september.

– Det er mat i verdensklasse i skogen her, både på smak og renhet. Det å kunne sanke og høste fra den norske naturen er helt unikt. Det er ikke mange land som har det slik, sier Pernille Vea hos Røyland gård til Nationen.

Soria Moria slott

Slik presenteres Røyland gård i Vegusdal, og de to gründerne, for avisas lesere:

«Som et Soria Moria slott inne i skoglandskapet i Engesland, ligger Røyland gård, åpent og luftig til, med utsyn over åsene. Gårdseierne Gunnar Sagstuen og Pernille Vea er lidenskapelig opptatt av naturen, og spiskammeret som finns rett utenfor dørene.»

– Forskerne sier det er 1 million tonn blåbær i de norske skogene. Vi vil ta ut noen promiller av dette og skape verdier. Hvert år råtner mye av dette bare bort, sier Sagstuen til dagsavisa.

Du kan stemme

Fram til 9. september kan du stemme fram din kandidat på nettsidene til Nationen. Du kan stemme en gang hver eneste dag fram til avstemninga stenger.

– Hvorfor ble Røyland gård håndplukket til finalen, tror du?

– Vi har spurt oss selv om det samme. Jeg håper at det er på grunn av filosofien vår med å utnytte råvarer og lokale produkter. Det er grunnfilosofien hos oss, sier Sagstuen til USUS.

Kjent med heder

I 2017 ble de to kåret til Årets lokalmatambassadør i Aust-Agder. Tidligere i år fikk de Spesialitet-merket fra Matmerk på flere av syltetøyene som produseres i Vegusdal.

– Hvis vi skulle være så heldige å gå seirende ut, vil det bety mye i forhold til å realisere planene våre. Alt går lettere når man får en slik anerkjennelse, og andre folk sier man gjør noe bra. Det kan bli tettere samarbeid med Norgesgruppen og oppfølging for å få ut produktene, sier Sagstuen.

Kåringa skal bidra til å fremme norsk lokalmatproduksjon, og den skal hedre hardtarbeidende gründere, produsenter og idemakere rundt om i Norge.