Rammet av brann i 2015. Nå er nybygget snart reist.
– Jeg er veldig fornøyd med den nye bygningen, og utvendig er det ikke mye som skal til før det er ferdig. Jeg tenker at hele bygget med alt innvendig står klart til sommeren, sier Silje Birkeland når Birkenesavisa besøker henne på gården på Øvre Birkeland.
28-åringen er utdannet anleggsgartner og overtok gården etter sin farmor hvor hun nå bor med familien sin. Rundt den nye driftsbygninga er det 20 dekar dyrka jord og 650 dekar skog.
Etter at det gamle uthuset brant ned i 2015 bestemte den unge gartneren seg for å bygge ny driftsbygning, og å starte med eget gårdsutsalg.
Frukt og bær
Bygningen er på rundt 336 kvadratmeter og i underetasjen blir det plass til anleggsmaskiner og privat garasje. I andre etasje blir det et oppholdsrom, vaskerom, garderobe, et grovkjøkken, kjølerom og også plass til noen dyr.
– Jeg har enda ikke bestemt meg hvor selve gårdsutsalget skal være. Enten her i andre etasjen eller i et eget lite uthus her på tomta, sier Birkeland.
Nå skal hun begynne med å dyrke to mål med bringebær, men hun har flere planer etterhvert. Fokuset skal være på dyrking av frukt og bær ute, og i tillegg kan hun tenke seg å sette opp et drivhus til dyrking av tomat, agurk og forskjellige typer krydder.
– Jeg skal også tilby ferske egg fra våre egne høner, og grovkjøkkenet tenkte jeg å bruke til lefsebaking, tilføyer hun.
Er vi heldige å få overskudd av frukt og bær kan, jeg til og med lage min egen saft og syltetøy, sier hun.
Utnytte mulighetene
Gartneren syns det er trist at så mange gårder bare blir brukt til boplass i dag, og at få blir brukt til produksjon.
– I dag må matproduksjonen være så stor for at det skal lønne seg, eller så må man kanskje har en full jobb på siden. Og vi trenger ikke å produsere vår egen mat lenger fordi alt er jo tilgjengelig i butikkene, og de fleste av oss har økonomi å handle der, sier hun, og legger til:
– Det er også synd at Norge ikke utnytter absolutt all produksjon i eget land før de importerer.
28-åringen er veldig opptatt av hva hun og familien putter i munnen, og håper at folk i Norge kan produsere mer av maten selv igjen i framtida.