Uldal feirer 75 år

TRESLIPS: Styreleder og konsernsjef Geir Drangsland flankert av Atle Uldal, Kolbjørn Uldal og Tore Hansen.

Uldal fabrikker 75 år – på startstreken til nye 75.

Til tonene fra Liverpoolsangen og Tore Tang blir Tore Hansen og Atle Uldal ropt fram. Hovedaksjonær, konsernsjef for Byggma og styreformann i Uldal Geir Drangsland ønsker å si noen gode ord til de som leder bedriften i dag. Anledningen er Uldal fabrikker 75 år, og jubileumsfesten på Strand Hotell Fevik

– Begge har vært med bedriften i forskjellige roller siden 1996, og skal ha mye av æren for at man har kommet seg igjennom tunge tider og nå er på full fart oppover mot nye høyder. Takk for jobben dere har gjort, og jeg håper at konsernet kan dra veksler på dere i mange år framover, sier Drangsland.

Solgte familieeiendommen

Ved dette 75 års jubileet dveler man ikke i stor grad ved fortiden. Kolbjørn Uldal, sønn av Gunnar Uldal som startet opp i det små i 1942, gir oss riktignok noen glimt fra fortiden.

– Min far solgte familieeiendommen og kjøpte tomt i sentrum for å starte opp. Til å begynne med var det møbler og ski. I 1942 omsatte han for 17 000 kroner, og den største leveransen var møbler til Birkenes kommune for 80 kroner, forteller Kolbjørn Uldal som sikkert kunne fylt hele kvelden med historien.

Og han ble behørig takket og applaudert. Det var mange gaveoverrekkelser, men Kolbjørn Uldal fikk vel den mest originale.

– Vi tror ikke dette er et produkt å satse på for fremtiden, men det er originalt og morsomt, sier Tore Hansen da ha overrakte slips i tre, laget av ask fra Landvik.

Hårete mål

I 1995 ble bedriften solgt til Ugland, og i 2004 ble den solgt videre og innlemmet i Byggma.

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått en langsiktig, industriell eier. Vi skal glede oss over historien, men se fremover. Nå omsetter vi for om lag 200 millioner. Med nytt utstyr til nærmere 30 millioner og omkring hundre flotte medarbeidere ligger alt til rette for å øke dette betraktelig. Vi tar mål av oss om å bli den nest største vindusfabrikken i landet, og på sikt tredoble omsetningen, sier Tore Hansen som ifølge Drangsland er en av de beste i bransjen.

Hjelperytterne

Den store overraskelsen var kveldens hovedtaler, Dag Otto Lauritzen, og ingen har vel tall på hvor mange selfies som ble knipset etter foredraget.

– Jeg har leita rundt i Norge, og har enda til gode å finne en individuell idrettsutøver. Selv de vi oppfatter som individuelle, Tufte for eksempel legger vekt på at han ikke står alene. Han har kona, ungene, lokalmiljø, trenere og olympiatopp rundt seg, sier Dag Otto.

– Direktører og selgere kunne bare pakke sammen hvis de ikke hadde folk som kunne produsere vinduer, sende regninger, betale regninger og vaske toaletter, sier Dag Otto og understreket poenget ytterligere med å fortelle at når han vant et og annet sykkelløp, var det etter nøye planlegging i teamet som han var en del av.

– Når Uldal har lykkes fram til i dag, og skal lykkes videre framover skyldes det hver enkelt tann i tannhjulet.  Så gratulerer med 75 år, og lykke til videre mot målene, avslutter Dag Otto Lauritzen.

God stemning – god arbeidsplass

Med 180 gjester bestående av ansatte med følge, forretningsforbindelser og styremedlemmer i festlokale på Strand hotell med tre retters middag og edle dråper i glassene kan det ikke bli annet enn en verdig jubileumsfest på Strand hotell. Desibelmåleren på telefonen viser at støynivået er omkring 90 desibel og forteller at det er fart og stemning i samtalene rundt bordene.

FESTMIDDAG: Margrethe Aamdal Gundersen og Kjell Magne Gundersen sammen med Brit og Ole Tobias Haugland ved det såkalte rorbordet, selv om roret er fjernet.

– Nei, det er ikke noen vondt å si om Uldal som arbeidsplass. Problemet er vel kanskje at folk trives så godt at det er få som slutter frivillig, sier Brit Haugland som for anledningen har tatt med seg ektemannen Ole Tobias.

Ordfører Anders Christiansen (Ap) hadde kontaktet ordføreren i Grimstad for å få tillatelse til å smykke seg med ordførerkjedet når han var i en annen kommune enn Birkenes, og det hadde han fått lov til.

– Vi har brukt mye energi på vindmøller som kanskje gir i underkant av ti arbeidsplasser. Vi i kommunen vil gjerne være på plass for Uldal fabrikker også, og vi heier på dere, sier ordføreren som gratulerte og overrakte et relieff utskåret av trekunstneren på Skreros, Terje Gordon Jensen.