Trenger flere kunder

SØNDAGSÅPENT: Kjøpmann Subhi Salama ved Snarkjøp Herefoss håper søndagsåpen butikk skal gi ham den omsetninga han trenger for at butikken skal klare seg.

Håper søndagsåpent skal skape omsetninga han trenger for å overleve.

– Kundene savner å kunne handle i butikken på søndager, og da er det bedre at de handler hos meg enn noen annen plass, sier Subhi Salama til Birkenesavisa.

Siden mai har kjøpmannen drevet Snarkjøp Herefoss, og nå er tida inne for å åpne for handel alle ukens dager. Sist søndag var første dag med søndagsåpent på Herefoss. Ettersom dagligvareforretninga også selger bensin, kan søndagsbutikken være på 150 kvadratmeter.

– Når jeg stenger av den delen av butikken hvor alkoholen står, som jeg uansett ikke kan selge på søndager, så er vi under grensa, sier Salama.

Mye svinn

Dermed ligger alt til rette for at herefossingene kan ta seg en handletur på ukas syvende dag. En mulighet kjøpmannen virkelig håper bygdefolket vil benytte seg av.

– Så langt har jeg hatt alt for mye svinn i butikken, for varer går ut på dato før jeg får solgt dem. Det har vært dager hvor jeg har kjøpt inn 15 brød, men bare solgt halvparten. I lengden går ikke dette rundt, sier han.

Utfordringa til nærbutikken på Herefoss er todelt. Fra grossisten blir han møtt med et straffegebyr, dersom han bestiller for få varer hver gang. Hos konkurrentene dumpes prisene, og gjør det vanskelig for Salama å konkurrere.

– Jeg kan kjøpe brød billigere på Coop Extra og Kiwi på Birkeland, enn det jeg får kjøpt dem hos grossisten min. Hvordan er det mulig spør jeg, og får til svar at de store kjedene selger brødene sine med tap. Det kan ikke jeg gjøre, sier Salama.

Søndag beste dag

Han forteller at det i starten var vanskelig å drive butikken på Herefoss. Nå som han har kommet inn i rutiner og systemer, er det lettere. Omsetningen er derimot ikke der den bør være, påpeker han.

– Jeg håper de som har aksjer i bygget vil begynne å benytte seg av butikken. Hvis butikken ikke skal stå i fare for å måtte legge ned, må folk begynne å legge igjen penger her, sier kjøpmannen, og legger til:

– Andre kjøpmenn jeg snakker med forteller at søndagen er deres beste dag, og det håper jeg vil stemme på Herefoss også.

Butikken vil ha søndagsåpent fra klokka 12.00 til 18.00. Foreløpig er det bare Salama som arbeider i butikken, ettersom sønnen har flyttet utenbys for å studere. Som Birkenesavisa skrev i april var det i utgangspunktet snakk om at de to skulle drive butikken sammen.

Har troa

– Vi har ikke alle varer her i butikken, men jeg bestiller gjerne inn noe dersom kundene spør. To ganger i uka bestiller jeg ferske grønnsaker, men til nå har jeg solgt lite. Ferske grønnsaker er dyrt, og avansen er liten, sier Salama.

Borkiser som i dag kjører til Tveit eller Lillesand for å handle på søndager, håper han nå skal ta turen til Herefoss. Herefossinger som kun bruker nærbutikken til å handle varer de glemte å kjøpe på Birkeland, håper han skal bruke nærbutikken mer.

– Jeg tror dette skal gå bra, for her i Herefoss trenger vi hverandre. Dersom vi klarer å samarbeide bedre, skal butikken overleve, sier Salama.