Tradisjonen med juletrefest står sterk i Ytterdalen.
– I gamle dager var det opptil fire fester i jula, og i ungdommen reiste vi dessuten rundt på juletrefester i hele Agder. Det er fint at tradisjonen holdes ved like på grendehuset på Aabel slik at barnebarna kan få oppleve det samme som bestemødre og foreldre har opplevd, sier Magnhild Espegren til Birkenesavisa.
Omkranset av fem barnebarn tilbringer hun kvelden på Åbål grendehus, hvor juletrefesttradisjonen holdes i levende live. Ettermiddagen har tydeligvis gått med til å ordne både hår og klær, for det er mange velstelte – både små og store. På programmet for festen står julegrøt, andakt, gang rundt juletreet og leker. Grøten har hele fire mandler, og det er stor stas.
Kongen som bryr seg
Andakt hører med på juletrefest på Åbål, og Ellen Raen begynner med å vise bilder av en konge som bryr seg.
– Kong Harald var på besøk i bygda etter flommen, for han bryr seg og de han er konge for. Kongenes konge bryr seg også, og derfor sendte han Jesus til jorda, sier hun.
30 personer er akkurat nok til to ringer rundt treet. Og så er det «armer små» og «engler som daler ned i skjulet». Man klapper i hendene, man synger og man ler fordi man er så glade. Man svinger seg i kretsen og bukker og neier. Og både unge, voksne og godt voksne synger og koser seg.
Sentrum for bygda
Huset er fra 1911, men holdes fremdeles godt vedlike.
– Det er et grendestyre som nå eier huset sammen med kommunen som er passiv eier. Grendestyret har ansvaret for drift og vedlikehold, sier leder i grendestyret Tor Anders Hauge.
Han forteller at det stadig skjer noe på grendehuset.
– Det er søndagsskole, barneforening, ungdomsforening, strikkekafe, juletrefest og forholdsvis mye utleie til både dåpsselskap, minnestund og familieselskaper, sier han.
Også er det en ungdomsklubb i bygda, men den møtes rundt om i forskjellige hjem
– Det er nok gjennomsnittlig to arrangementer i uka, og så må vi ikke glemme den årlige basaren. Da er det helt fullt her, og den gir oss midler til å holde huset i orden, sier Hauge.
Levende samfunn
Han føler tydeligvis ansvar for det eneste forsamlingslokale som er igjen i ytrebygda.
– Blir det ikke lett en pest og en plage å skulle holde et så stort hus vedlike?
– Så langt ifra. De som har gått før oss har gjort en veldig god jobb med huset, så det er ikke på noen måte falleferdig. Nå er det bare for oss å fortsette jevnt og trutt. Og så er det jo god inspirasjon i at huset gjør nytta og er med å skape et levende bygdesamfunn også her, sier Hauge.