Busslastene kommer

Tro mot tradisjonen arrangerte Birkenesamatørene julemarked også i år.

Det er uvisst hvor mange og hvor mye som skal til for å lage en tradisjon. Når det arrangeres for trettende gang, er det hvert fall ikke tvil. Det er en tradisjon.

Det er også en tradisjonen at det kommer buss Kristiansand.  I år er det aktivitetsleder Lena Tjøm i Kristiansand kommune som har tatt med seg folk fra aktivitetssentrene i bydelene øst for byen.

– Jeg er her for trettende gang.  Vi starter her og fortsetter til Rislå gård hvor vi skal har sen frokost eller tidlig lunch, sier Vigdis Josephsen som opprinnelig kommer fra Birkenes.  Og hun er bare en av tretti som har tatt turen.  Det er en målbevisst gjeng som vet hva de er ute etter.  Noen skal ha kaker til eget bruk, andre vet av erfaring at her finnes det fornuftige julegaver.

– Denne turen er liksom begynnelsen på jula, sier damene i bussen.

Det er kø utenfor idrettshuset når dørene åpner kl 11.00, og det er litt antydning til knuffing for å komme først fram til godsakene.  Arrangørene har imidlertid gardert seg i år – det skal bli lefser og kransekaker til alle som vil ha.

Anita Smith Cawley har et bord fullt av godt og varmt, hjemmestrikket tøy.

– Jeg må alltid ha noe i hendene, og da passer det godt med strikketøy.  Men det er ikke mye å tjene på, det er bare så vidt det holder til å betale garnet.  Men det holder meg i aktivitet, sier Anita.

Signe Torkildsen er på plass med datter Sissel.

– Foreløpig har vi to kransekaker og 5 par sokker, men vi har fremdeles penger på kortet, sier Signe som forsikrer at jula er under kontroll når kransekakene er på plass.

Lars Saabye Christensen har kommet med visdomsord om tradisjon. «Jeg liker å holde på tradisjoner, eller det vil si, det er tradisjonene som holder på meg», sier Saabye Christensen.   Og det er tydelig at det ville komme protester fra folk både fjern og nær dersom denne tradisjonen slapp taket.  Det kunne bli en litt trøblete inngang til juletiden for noen og enhver.