Stolte tradisjoner

Astrid Furholt fra Vegusdal står foran nok et eventyr.

BIRKENESAVISA MENER: Om kort tid reiser hun sammen med makker Jan Sverre Sivertsen til Antarktis. Sammen skal de gå Roald Amundsens rute inn til den geografiske sydpolen. Det skjer 106 år etter Amundsen og hans menn gikk den, og nådde fram til Sydpolen 14. desember 1911.

Når Furholt og Sivertsen forhåpentligvis er framme på Sydpolen etter å ha vandret i isødet i rundt 80 dager, blir vegdølen første kvinne som har gått opp ruta til Amundsen. Selv beskriver hun ruta som tøff og lang. Ikke bare er selve ruta rundt 1.250 kilometer, men før de i det hele tatt kan starte på den turen, må de ta seg 700 kilometer fra stedet hvor flyet setter dem av og ut til Framheim.

Framheim, oppkalt etter polarskuta Fram, var Amundsens base i Hvalbukta og utgangspunkt for polferden i 1911. Herfra brukte polfareren og hans menn 57 dager inn til Sydpolen. «Ruta er lang og krevende, og henger høyt som en av de vanskeligste rutene å gå i Antarktis. Derfor har heller nesten ingen gått denne ruten tidligere» slår Furholt selv fast.

Siste rest av Framheim forsvant etter sigende i 2000 da isbreen den var anlagt på ble slukt av havet.

For Sørlandets del betyr Furuholts ekspedisjon til Sydpolen nok en fjær i hatten hva Antarktis angår. Flyveren Bernt Balchen, født på Drangsholt i daværende Tveit kommune, var i 1928 med som førsteflyver da Sydpolen for første gang ble overfløyet under Richard Byrds ledelse. Det skjedde i et Ford Trimotor transportfly.

Astrid Furholt kan altså snart stille seg i rekka av stolte eventyrere som har satt egne grenser på prøve på Antarktis, og hun gjør seg bemerket i et land som har lange tradisjoner på området. Ikke minst er det verd å nevne Liv Arnesen som i 1994 ble første kvinne på ski til Sydpolen alene, og uten hjelp underveis.

Helt fortjent har Furholt fått massiv oppmerksomhet før avreise. Flere ganger har hun i lokale, så vel som nasjonale medier fortalt om hvorfor hun våger å drømme om å nå Sydpolen. Som kreftsykepleier arbeidet hun mye med en pasient som oppfordret henne til å leve mens hun er i live, og ikke utsette ting eller gi opp underveis.

Det rådet har hun tatt, og det rådet sender hun videre. Finn din egen sydpol, sier hun, og oppfordrer alle til å oppfylle drømmen sin enten den er liten eller stor. Som kjent har mennesket begrenset tid her på jorda, og hvem vet hvor lang framtida virkelig er? Vi ønsker Astrid Furholt lykke til på Antarktis, og støtter hennes oppfordring om å finne din egen sydpol. God tur.