2.000 i måneden for internett

KOSTBAR: Elisabeth Flagtvedt og familien på fire betaler 2.000 kroner i måneden for å ha internettforbindelse på Svaland. – Det er klart vi bruker internett mye, men vi er også en familie på fire, med to barn på skolen, sier hun.

KOSTBAR: Elisabeth Flagtvedt og familien på fire betaler 2.000 kroner i måneden for å ha internettforbindelse på Svaland. – Det er klart vi bruker internett mye, men vi er også en familie på fire, med to barn på skolen, sier hun.

En knapp mil fra kommunesenteret er internettforbindelsen fortsatt smal og kostbar.

– Det er nesten krise, for frustrasjonen har vært stor når de siste regningene har kommet. Jeg har ringt teleoperatøren flere ganger for å høre om det stemmer, sier Elisabeth Flagtvedt.

Regningene hun snakker om er på flere tusen kroner i måneden, og kommer som følge av en utstrakt bruk av mobilt bredbånd. Foreløpig er trådløse signaler den eneste måten å få kontakt med internett på for familien på fire på Svaland.

– I Kristiansand er ikke lenger god internettforbindelse en gode, men en helt naturlig del av livet. Jeg har åpenbart tatt det for gitt, men det kan jeg ikke nå, sier hun.

Fikk ny 4G-mast

For nesten ett år siden flyttet hun til Svaland fra Kristiansand, og det første hun spurte samboeren om var internettforbindelsen. Den er ikke mye å skryte av, men har blitt betraktelig raskere etter at det kom opp en ny 4G-mast i området.

– Hver eneste måned bruker vi opp datapakka som ligger i abonnementet. Vi bruker nok internett mye, men vi er også en familie på fire. Samfunnet legger i dag opp til utstrakt bruk av internett, både gjennom skole, jobb, bank og innholdstjenester, sier Flagtvedt.

Etter flere måneder med store regninger, er siste trekk fra familien å kjøpe enda et abonnement. Dermed har de to datapakker å sjonglere mellom. Flagtvedt har tro på at det kan halvere internettkostandene.

– Vi bor én mil fra Birkeland og halvannen mil fra Vennesla. Det er ikke snakk om Finnmarksvidda, eller «der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Dersom kommunen ønsker spredt bebyggelse, er internettforbindelse en viktig del av infrastrukturen, sier hun.

Fikk ingen penger

Tidligere i år søkte kommunen staten om midler til utbygging av bredbånd blant annet på Svaland. Da Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) delte ut 110 millioner kroner i september, var ingen av pengene øremerket Birkenes kommune. I Aust-Agder var det bare Tingtjønn i Iveland, Fjordbygda i Vegårshei og Grimevann i Lillesand som fikk innvilget søknaden.

– Jeg tror rett og slett prosjektet ble for dyrt. Det eneste fornuftige for Nkom å gjøre, er å dele prosjektprisen på antall personer som får bedre nett. I vårt tilfelle ble nok prisen per person alt for høy, sier IKT-konsulent Steinar Nørstebø hos kommunen.

Han forteller at kommunen vil søke igjen til neste år. Etter hvert som andre steder får tildelt fiberforbindelse, vil også grensa for når et prosjekt samfunnsmessig lønnsomt stige.

– Kommunen er ikke utbygger av bredbånd, og vi har ikke noe prinsipielt ansvar overfor innbyggerne på dette området. Men vi har tatt et ansvar, og har brukt over én million kroner på å støtte Telenors utbygging av 4G-dekning, sier Nørstebø.

 

Les mer om bredbåndet på Svaland i papirutgaven av Birkenes Avisa!