Publikum lyttet, humret litt og nikket anerkjennende til Geir Helljesen.
– Det er alltid noe man kan gjøre for folk som lider, sier Geir Helljesen.
Gjennom 40 år i NRK har Helljesen møtt en rekke spennende mennesker. Tirsdag fikk publikummet på Birkeland bibliotek et lite innblikk i menneskene bak de store hendelsene i historien.
Som Oscar Magnusson. Han ble arrestert av Gestapo under krigen, og sendt til Tyskland. Han skulle egentlig vært død, men overlevde mot alle odds. I 1970 kom boka hans «Jeg vil leve».
Mange av historiene Helljesen gjenforteller er sterke. Mange handler om kjente personligheter, men mange handler også om mindre kjente nordmenn som har bemerket seg.
– Slik er det jo av og til med mennesker som utretter ting, de vil helst snakke om andre ting enn seg selv, sier Helljesen.
Som Gunvor Wilberg. Født i Sogn og Fjordane, og død på Filipinene etter en lang karriere som Frelsesarmesoldat. Under krigen hjalp hun amerikanske soldater og andre tatt til fange av japanerne.
Eller som Mor Theresa. 10. desember 1979 sto hun på Fornebu i tynn sari, og med sandaler på føttene. Men frøys, det gjorde hun ifølge Helljesen ikke.
– Hun fikk tilbud om en frakk av Nobelkomiteens formann John Sannes, men svarte: «Jeg fryser ikke, for jeg har varme om hjertet. Nobels fredspris til meg er en gave fra Gud», sier Helljesen.
Fredsprisvinneren ville heller ikke bo i suite på Karl Johan, forteller NRK-veteranen. Hun ville bo hos de lokale nonnene. Noe storslått middag på hotellet ville hun heller ikke ha, men fikk en «verdig og fin» middag.
– Derfor fikk hun med seg 30.000 kroner ekstra i bagasjen. De pengene brukte hun på å lage en julemiddag til de fattige i Calcutta, sier Helljesen, og konkluderer:
– Slik tenker et stort menneske som ikke setter seg selv først.