Skolestart for 81 håpefulle

IS: Det ble mye is i sommer, slår Samuel Sagen fast.

Etter en sommer med mye is har Samuel Sagen forventinger til at det skal bli gøy på skolen.

Særlig gøy skal det bli å treffe igjen kjente fra barnehagen, og å leke i friminuttene. Selvtilliten er det ikke noe i veien med hos førsteklassingen på Birkeland skole.

– Jeg kan jo både bokstaver og tall, og da kan jeg vel i grunnen det meste, sier han til Birkenesavisa.

Birkenesskolene åpnet i år dørene for 81 førsteklassinger.  Det begynte 67 på Birkeland, fem på Herefoss og ni på Engesland. Utfordringen er stor når det gjelder å se den enkelte og tilrettelegge så den enkelte kan få maksimalt utbytte av skoletiden.  De er født som originaler og det er ikke meningen at de skal vokse opp som kopier. Så lykke til, dere lærere.

Rekke opp hånda

Når en står på skoleplassen og ser 6-åringene komme, er det sikkert noen som husker sangen av Ingebrigt Davik: Hit eit steg, og dit eit steg, dansar eg fram på skuleveg – og de kommer hoppende og dansende og fulle av energi for å ta fatt på den første av cirka 3.000 skoledager.

På skoleplassen treffer man gamle venner fra barnehagen og leken er i full gang mens man venter på rektor og navneopprop. Foreldrene har sin fulle hyre med å holde energibuntene i ro, men det roer seg litt når rektor Kristian Cummings tar mikrofonen for å ønske velkommen.

­– Velkommen til Birkeland skole. Skolen er et sted for læring, og det gjelder å alltid høre på læreren, og å rekke opp handa hvis du vil si noe.  Men vi skal jo ha litt gøy også.  Vi har friminutt og da kan vi leke og ha det gøy sier rektor Cummings.

Klar for modning

Da begynner kanskje alvoret å synke inn – hvert fall hos noen. Stine og Terje Sagen er på plass med sin førstefødte – Samuel.

– Joda, vi føler han er klar for dette nå, og ser fram til å følge med på modningen videre. Vi regner med at nytt miljø og skole vil sette ytterlige fart på modningen, sier Terje som faktisk også husker situasjoner fra sin egen skoletid på Hellemyr i Kristiansand.

Noen situasjoner som kanskje ikke akkurat egner seg på trykk. Men den nye blå sekken og vannfontenen med sprut i skolegården er det ikke farlig å nevne. Han har også et godt råd til en journalist som klager over å huske lite fra skoletiden.

– Hvis du går skoleveien din en dag, tilbringer et par minutter i skolegården, og kanskje til og med tar en tur inn på skolen, vil du nok huske litt, sier Terje.

Ja, hvorfor ikke?

Har spist is

Men tilbake i skolegården er det en spennende dag for Josefine, en dag hun har ventet på med glede mang en gang. Og hun ser frem mot en masse nye venner å være sammen med hele dagen lang. Det er i alle fall slik Benny Borg synger det.

– På førskoledagen i vår sa læreren at vi måtte spise så mye is som mulig i sommer, så jeg har spart på pinnene og kan vise de fram til ho i dag, sier Samuel.

Oldemors bursdag

Etter navneopprop og fordeling i klasser er det første møte med klasserommet. Vi følger Hilde Høigilt og Inger Helèn Smeland som for anledningen også har fått med seg Linn Frøyna som døvetolk.

Når alle har inntatt plassene er det godmorgensang – her er vi igjen og smil varmt til en venn, men det er kanskje ikke så mye smil når spenningsnivået er såpass høyt.  Men det kommer.  Når bursdagssangen synges for en som har gebursdag, letter trykket litt.  Faktisk så mye at klassen får beskjed om en oldemor som har sin bursdag i morra.

Barna er tydeligvis i gode hender hos Hilde og Inger Helèn.  Kanskje de har i tankene at det kan sitte en fremtidig statsminister i klassen.  Da er det nok godt å ha behandla de greit, ikke minst med tanke på den eldreomsorg de selv kanskje trenger en gang i fremtiden.

Skolen vokser

Birkenes er en kommune i vekst, og da må det planlegges – ikke minst med tanke på skolen

– Prognosene for neste skoleår viser ytterligere 20 elever på skolene i Birkenes, da ikke nødvendigvis førsteklassinger. Det begynner nok å bli litt dårlig plass, så politikerne har bedt oss utrede utbygging, forteller enhetsleder for skole og barnehage, Marianne Moen Knutsen.