Leif Johann Rugsland har startet gårdsutsalg på Øvre Åbåll, og drømmer seg tilbake til 50-tallet.
– Vi dyrker poteter til omtrent 45.000 mennesker per år og planen er ikke å øke produksjonen, sier Leif Johann Rugsland til Birkenesavisa.
Han har et stort ønske om å kunne selge flere av potetene direkte til privatkunder og lokale storkunder i framtida. Per i dag går to tredjedeler av potetene han dyrker til produksjon av potetchips. Han syns det er gøyere å kunne selge til privatkunder, og i tillegg er fortjenesten også bedre. Derfor har han etablert et utsalg på gården.
Foreløpig har han potetsalget i et nytt trebygg på gården, hvor han bor med familien sin. Bygget består av ventilerte rom med lagringsplass og plass til en flokk med norske villsauer og 11 høner.
Sønnen steller
– Min sønn på åtte år synes det er kjempegøy med høner, og står for stell og salg av ferske egg. Dette er ordentlige egg av lykkelige, frittgående høner. Det bildet mange får i hodet sitt når de kjøper egg av frittgående høner i butikken tilsvarer ikke alltid realiteten, sier Rugsland.
Han peker på tilstander i eggproduksjon hvor frittgående betyr at over 7.000 høner kan være stuet sammen på et begrenset område. Men han mener også at vi er heldige som bor i Norge, hvor reglene og krav til matproduksjonen er strenge, og det blir brukt lite medisiner i dyreforet i forhold til andre europeiske land.
Birkenes-bondens engasjement rundt landbruk er stort.
Bortskjemte på frukt
– Jeg ser et problem i samfunnet med at vi er blitt bortskjemte når det gjelder tilgjengelighet av mat. Vi forventer å kunne kjøpe alle slags grønnsaker og frukt hele året. For ikke mange tiår tilbake var en appelsin til jul noe helt spesielt, sier han.
Egentlig drømmer hans seg litt tilbake til 50-tallet hvor hver gård hadde sin egen matproduksjon med egne dyr.
– Sånne tider får vi jo ikke tilbake igjen, men jeg har tro på at folk vil komme litt tilbake til det gamle, sier han og smiler.
Tilbud og etterspørsel
Rugsland har sammen med noen andre bønder i Birkenes gjort seg noen tanker. De synes det hadde vært stort å kunne ha sitt eget varemerke og hver kunne bidra med hver sine produkter etter etterspørsel.
– På den måten hadde man også utnyttet jordene rundt forbi best mulig, sier han.
Men så langt har det ikke kommet enda. Det er for det første blitt godkjent bygging av et nytt kjølelager på tomta. Rugsland har just begynt med gravearbeidet.
– Med det nye bygget blir det lettere å styre temperaturen i forhold til lagring av varene, og da blir det mulig å kunne tilby poteter hele året, sier han.
Fem typer
Nå tilbyr han poteter fra juli til påske, og dyrker omtrent fem forskjellige sorter til privatsalget. Blant de er det også noen spennende nyheter, som for eksempel poteten Erika som skal konkurrere med den franske varianten Amandine. Også noen av de gamle, melne potetsortene er populære igjen, forteller Rugsland.
Han har også hatt prøvedyrkning med jordbær på Rugsland i år, og ser fram til å kunne selge ferske, kortreiste jordbær til neste år.
Alltid åpent
– Kortreist mat er en god ting, det blir mer og mer viktig for folk å vite hvor den maten de spiser hver dag egentlig kommer fra, sier han.
Dessuten er det ikke nødvendig med transport av varene, som gjør det mer miljøvennlig og maten smaker mye bedre også fordi den er fersk, forklarer Rugsland.
Før vi avslutter besøket vårt opplyser Leif Johann at det er ingen faste åpningstider på gårdsutsalget på Øvre Åbåll, men folk har mulighet til å forsyne seg selv og legge pengene i en kasse eller betale med Vipps.