Protester gir melk

KRAV: – Vi vil ha melka tilbake i kantina sier Hanna Sæther, Hui-Ann Hauge Risøy og Marie Dugstad.

En underskriftsaksjon som resulterte i 60 underskrifter fra elevene ved Valstrand ungdomsskole har resultert i at melka er tilbake i kjøleskapet.

Etter en e-post fra Hui-Ann Hauge Risøy gjorde Birkenesavisa avtale om møte med elever i skolegården. Engasjementet fra jentene som møtte var på topp.

– Det kan ikke nytte å ta melk med hjemmefra, for den holder seg ikke kald i sekken, sier Hanna Sæther til lokalavisa.

Kollektiv straff

Venninna er like klar i røsten.

– Det kunne jo gått an med kjøleskap i klasserommet, men det blir for dyrt for klassen å kjøpe inn kjøleskap, sier Marie Dugstad.

Initiativtaker Risøy synes det er for dumt med kollektiv avstraffelse. Melkeordningen på skolen ble ifølge elevene avviklet som følge av tyveri.

– Det var nok noen som stjal melk, men det er ikke rettferdig at alle skal straffes på grunn av handlingene til noen få. Ja, det er kanskje bare én som stjeler, sier hun.

Rektor tar grep

Mens vi står og prater, kommer rektor gående forbi. Og han har en gledelig melding til elevene.

– De har ikke fått beskjeden ennå, for de har nettopp kommet hjem fra tur til Polen. Heretter blir det melk å få kjøpt i kantina igjen, sier rektor Arnold Aas ved Valstrand skole.

Det er nesten så jentene begynner å synge «seieren er vår» i skolegården.

– Hva synes rektor om slikt elevengasjement?

– Det er jo helt flott at elevene engasjerer seg på demokratisk og lovlig vis, og i dette tilfellet er jo erfaringen for initiativtakere og de som har skrevet under at det nytter, sier han, og konkluderer:

– Det kan være en fin erfaring å ta med seg videre i livet.

Det er tre stolte jenter som går tilbake til klasserommet, og de gleder seg til å fortelle sine medelever at de fikk det som de ville.