Prisbelønnet kolleksjon

Kaja Frigstad (22) har brukt det siste året på å lage kolleksjonen «Coming of Age». Inspirert av moren som har sydd sin tredje bunad ønsker hun å gjenspeile norsk kulturarv i arbeidet sitt.

– Man får mer respekt for et plagg når man vet hvor mye arbeid som ligger bak, sier Kaja Frigstad (22).

Birkeneskvinnen er avgangsstudent ved universitetet i Lincoln, England. Nylig viste hun frem kolleksjonen «Coming of Age», som hun har lagt ned hundrevis av arbeidstimer i. Moteshowet ble holdt i en eldgammel katedral i Lincoln, der hun og medstudentene viste frem kolleksjonene sine de har jobbet med det siste året.

Surrealistisk

MOTE: Kaja Frigstad i arbeid.

Her mottok hun hele to av tre priser, «Agatha Award» for beste design og også en pris av kostymedesigner Keith Benedict for beste farge, tekstur og print.

– Det var helt vilt. Først ble jeg ropt opp en gang, så var det så vidt jeg fikk satt meg før jeg ble ropt opp igjen. Jeg var mildt sagt i sjokk, og det er litt surrealistisk å tenke på at jeg, en jente fra bygda, sto der i en 900 år gammel majestetisk katedral og tok imot to priser innen mote, sier 22-åringen.

Familien fra Birkeland var også tilstede i katedralen, noe hun satt stor pris på.

– Jeg har fått så mange positive tilbakemeldinger. I tillegg var katedralen det perfekte sted å holde moteshow. Det var en magisk kveld, sier hun.

Norsk kulturarv

Frigstad er opptatt av å fremheve norsk kulturarv i arbeidet sitt, og hun har i stor grad latt seg inspirere av norsk historie og kultur. Mange av plaggene er inspirert av det norske bunadsskjorte-mønsteret.

– Kolleksjonen forteller historien om stadiet mellom ungdom og voksen, et stadium hvor man kan tillate seg å være barnslig og rebelsk, samtidig som man er voksen og moden, forklarer 22-åringen.

Frigstad benytter seg av klare farger og teksturer med løse silhuetter. For Frigstad har det vært viktig å beholde en sterk tilknytning til håndarbeid med tradisjonelle teknikker.

– Interessen for mote kom når jeg forelsket meg i ideen om at det er et håndverk, og forsto alt arbeidet som ligger bak et antrekk. Dette var noe jeg innså etter å ha sett mamma sy sin tredje bunad, forteller hun.

Anerkjent

I tillegg til å vinne to priser under avgangsstudentenes moteshow i Lincoln Cathedral ble Frigstad også invitert til å delta i en konkurranse i Nottingham i juni.

– Da blir det enda et moteshow, hvor jeg må velge to plagg fra kolleksjonen min som skal konkurrere mot andre skoler i East Midland, England. Det er utrolig artig å bli anerkjent for det man har laget, sier hun.

Hvor veien går videre etter at hun i juni fullfører bachelorgraden i «Fashion studies» holder hun foreløpig åpent, men hun legger ikke skjul på at drømmen er å få jobbe som designer i Skandinavia.

– Men først blir det godt å komme hjem til bygda og familien, etter tre hektiske år som designstudent, forteller hun.

Berikelse

Det å studere i utlandet har Frigstad opplevd som en berikelse, og det har også vært noe som har styrket nasjonalfølelsen hennes.

– Jeg har vært den eneste utenlandske eleven i mitt kull. Det har gjort at jeg alltid har noe særegent å vise frem. Alle har vært veldig interesserte i kulturen min og hvor jeg kom fra, noe som bidro til at jeg selv ble mer opptatt av, og ikke minst stolt av nettopp det å være norsk. Jeg har egentlig aldri følt meg mer norsk enn etter at jeg flyttet til England, sier hun.

Frigstad påpeker at det i starten var rart å vinke til foreldrene når de reiste tilbake til Birkeland.

– Det var merkelig å vite at her skulle jeg være, midt i en ukjent by i England, i tre år. Men det har virkelig vært et eventyr. Jeg har fått venner fra hele verden, lært masse om kulturforståelse og om hvor liten verden egentlig er om man tør å vandre ut av komfortsonen sin, avslutter hun.