Selvhogd er velhogd

Selvhogst: Den skal tidlig krøkes. Både Line og Markus må delta når Rolf Ketil Reinhardtsen har tatt med seg barna på juletretur.

Med 15.000 trær å velge mellom kan det ta litt tid å bli enige familien i mellom.

Juletre må man ha dersom julestemningen skal bli fullkommen. Dessuten er juletreet et fint visuelt virkemiddel dersom man er interessert i å levendegjøre julens budskap.

Juletre har ingen lang tradisjon i Norge. Det eldste juletreet man kjenner til i Norge blant skriftlige kilder er fra 1822, og rundt 1850 var det blitt vanlig i norske hjem, selv om de mest konservative ikke tok treet i bruk før omkring 1930.

Nå finnes juletrær i alle farger og fasonger, til og med både i fiolett, hvitt og rosa og det kan til og med kjøpes ferdig pyntet.

Selvplukk

Men det er ikke noe som kan måle seg med selvvalgt og selvplukket juletre. Familien Reinhardtsen/Birkeland fra Vennesla har valgt selvplukk på Steinsland i år.

– Det er første gang vi finner, og hogger treet selv. Og det er jo greit her. Særlig ungene var jo redd for at det skulle bli mye gåing, men her er det jo nok å velge i rett rundt oss, sier Rolf Ketil Reinhardtsen, som nok ikke er fremmed for å gjøre dette til en tradisjon.

Ute i terrenget er det ikke alltid helt enkelt å bestemme seg. Stian Klopphammer står for juletresalget sammen med Anders Tveit, kjent som beste birkenesing i Svalandgubben. De to forteller at det er cirka 15.000 trær å velge blant.

Valgets kval

– Det er jo litt gøy å gå sammen med folk som ikke kan får bestemt seg. Først finner de et som er veldig fint, og når de snur seg den andre veien finner de et som er enda finere – og sånn fortsetter det til man mener at det første kanskje var det fineste allikevel. Men da er jo det umulig å finne igjen, sier Klokkhammer til Birkenesavisa.

Blant 15.000 trær skulle det være mulig å finne noe som passer, det være seg høyt eller lavt, smalt eller bredt.

Familien Reinhardtsen/Birkeland bruker ikke lang tid, og da gjelder det å sette både Line og Markus i gang med fellingen. Det er slik det skapes juleminner fra barndommen og forventninger fram mot julaften.

Ønskelistene er for lengst klare. Markus ønsker seg lyspistol, og Line håper å få en lekepanda. Størrelsen på treet som hogges har nok plass til begge presangene under sine grener.

Rundt bålpanna

Marthe og Håkon Klokkhammer synes det bare er sånn passe å bruke dagen sammen med mamma og pappa som skal selge juletrær.

– Men det er jo litt snø her, så vi kan leke i snøen mens de andre hugger trær – og så kan vi jo spise så mye pølser vi vil, forteller Håkon.

Han synes det er godt å varme seg rundt bålet når det blir for kaldt.

– Hvordan juletresalget blir for etterkommerne skal være usagt, men de er da med i dag. Det var noen år vi eksporterte både til Tyskland og Danmark, men nå blir det importert derfra og markedet er ikke hva det en gang var, sier faren, og legger til:

–  Trærne vi har stående råtner hvert fall ikke, de kan kanskje bli litt store, men det ordner vi. Salget denne helga er jeg fornøyd med.

VARME: Marthe og Håkon Klokkhammer foran bålpanna.