Tid for mimring

Mimring: Ivar Aanesland og Olav Teistedal har mye å mimre om.

Reiste Sørlandet rundt for å oppleve juletrefester.

– I min ungdom var det nesten om å gjøre å komme på flest mulig fester i jula, og vi reiste både til Vegårshei, Froland og Finsland, sier Ivar Aanesland.

Når DNT Edru Livsstil på Birkeland innbyr til juletrefest, er det selvfølgelig ikke alkohol som er attåt. Det er det vel for så vidt ikke på andre juletrefester heller, men attåt gang rundt juletreet legges det vekt på god mat, som i år er rømmegrøt med tilbehør, litt pianokonsert, refleksjon omkring jul og nyttår og inspirasjonsforedrag.

Gode historier

Når gjennomsnittsalderen er omkring 60 år og barna er fraværende kan man bruke god tid til samtale og mimring over rømmegrøt og spekemat.

Øystein Aanesland forteller om full bil og onkels Mercedes på vei til disse fordums festene.

– Det var jo skikkelig gøy på disse julefestene og alle gikk rundt juletreet. Det ble så mange og store ringer at vi måtte gå innom kjøkken og andre rom for å få det til. Å få leie ei flott jente var stor stas, sier han.

Olav Teistedal har minner fra bygdas juletrefest på folkehøyskolen.

– Opprinnelig hadde vi festen på lørdag. Da kom ungdom fra hele Sørlandet, men det ble så mye folk at vi måtte gå over til onsdag for at alle skulle få plass, sier Teistedal.

– Men det er jo godt at tidene forandrer seg, sier dagens organist Knut Geir Aas, og alle nikker bifallende til det.

Juletregang: Både åtte og ti vers uten å se på tavla.

Edru livsstil

DNT-Edru Livsstil er en gammel organisasjon. Den ble stiftet i 29. desember 1859. Dagens festkledde deltakere hadde nok ikke fått med seg at det var 158 års jubileum denne dagen, men fikk en grei innføring i dagens arbeid.

Anne Gerd Væting Sunde med røtter på Væting i Birkenes kunne fortelle om tidligere tider med barneavholdslag i omtrent hver grend i bygda.

– Tidene forandrer seg, og det gjør også måten DNT drives på i dag.  Nå har DNT et utstrakt arbeid i Kristiansand med hovedfokus på arbeid blant rusavhengige. Vi åpner dørene hver fredag og de som kommer, får mat og mulighet for en samtale. Det betyr mye å bli sett, særlig når du lever litt i periferien, sier Anne Gerd Væting Sunde

Hun forteller de har en fin stab av frivillige som møter 70 – 80 personer hver fredag.

Medvirkende: Festleder Anne Svendsen, taler Anne Gerd Væting Sunde, pianist Signe Bjorvatn og tankevekker Kjell Bjorvatn.

Kulturelle innslag

På en fest som dette er det rom for ettertanke, og Kjell Bjorvatns jule- og nyttårstanker ispedd egne og andres tanker er godt egnet i så henseende.

– Det var mye engler samlet på markene da Jesus ble født, men det er en engel i hver av oss. Det gjelder bare å la Vår Herre få hogge og bearbeide litt for å få den fram, sier Bjorvatn.

Tankene kan bearbeides hos den enkelte når Signe Bjorvatn setter seg ved pianoet og lar tonene klinge.

Og så går man rundt juletreet med gode, gamle julesanger. Og på denne festen er det ikke slik at folk bare kan det første verset. Det er nok de som kan både åtte og ti uten å se på teksten.