Nøyaktig på 90-årsdagen feira 51 tidligere elever sin gamle frøken.
Det er Oggevatn grendelag, som står for opplegget denne kvelden, og de har hatt litt av en jobb med å finne alle som Olga Nystøl har hatt i skole.
Totalt 51 tidligere elever, møter til slutt fram for å feire sin gamle frøken på 90-årsdagen. Jubilanten sjøl satt ved enden av et av langbordet, og strålte som ei sol.
– Jeg blir nok ganske trøtt i morgen, etter en så stor feiring, men det er en god trøtthet, sier Nystøl til Birkenesavsa.
Hun kom til Oggevatn i 1949. Som nyutdanna lærer hadde hun da vært ved Fjermedalen og Skreros skoler, og hun var også på Engesland skulle og hadde timer.
God stemning
Det blir en mimrekveld for alle elevene til Nystøl, og mange har ikke sett hverandre siden de gikk ut av skolen, og det er mye å prate om. Selvsagt er det mange artige historier som folk minnes.
Reidun Bakke (tidligere Håverstad) kunne fortelle litt av hvert fra skoletida.
– Det var flere fag, men norsk, regning og grammatikk, var vi gode på. Da vi ble flytta til Engesland skole i 6. klasse, var vi mye flinkere enn de på Engesland, sier hun, og legger til:
– Åssen er dere blitt så flinke i bøying av verb og regning, ble det så spurt. Å ja, dere har jo gått for Olga. Det ble liksom et ordtak av det etter hvert.
Hun forteller videre om eleven som i en time hadde lyst til å synge, og da sa lærerinna ja til det, mot at elevene gjorde leksene etterpå.
– Eller så gikk vi på butikken en varm sommerdag hvor Olga kjøpte is til oss, sier Bakke.
Spilte på lag
At frøken Nystøl var en elsket lærer kommer fram når den ene etter den andre står opp med hilsninger til henne. Jens Vellene gikk i 4. klasse på Retterholt skole, og seinere når han ble lærer og rektor på Engesland skole, hadde de mye samarbeid.
Vellene kan fortelle at Nystøl var med å fullføre «gards- og ættesoga», som Paul Sætane var begynt på. Likeledes «Kulturbindet for Vegusdal», det var hun aktivt med i komiteen.
Et par humoristiske innslag står Gjertrud Klepsland og Bjarne Haugland for da de forteller om sine opplevelser fra skoletida.
– Du var streng, men god, og veldig snill. Jeg kan huske en sang vi sang før helga. «I morgen er det søndag», sier Klepsland
Haugland har også en morsom historie knyttet til lærer Røyseland fra Setesdalen, som en gang spurte hvor mange folkeslag det er i verden.
– Det er tre. Hvite, svarte og Setesdøler, svarte Haugland kontant, og høstet applaus også mange, mange år seinere.