Norske rytmer til Spania

TIL SPANIA: Geir Knutson drar i begynnelsen av desember til Spania. Her avbildet ved en tidligere anledning. ARKIVFOTO

Det kan være greit å vite at Geir Knutson ikke blir å treffe i bygda første helga i advent. Da står nemlig et nytt utenlandsoppdrag på agendaen.

– Vi har jo lenge importert spanske rytmer til Norge, nå vil spanjolene ha norske rytmer til Spania. Eller for å være mere konkret og sannferdig. Det er et stort norsk miljø i Arguineguin i nærhet av Puerto Rico på Grand Canaria, sier Geir Knutson, og legger til:

– På skikkelig norsk vis skal det holdes julekonsert i regi av Den norske kirke i utlandet, og det norske koret på stedet samarbeider med et kor fra Spania. Og så er jeg bedt å ta med noe av det jeg har skrevet, og være gjestedirigent.

Ikke ukjent

Det er ikke første gang han hyres inn til utenlandsoppdrag.

– Jeg har jo skrevet en del, blant annet marsjer for korps, og noe av det er utgitt i USA også. Så en og annen tur til korps over dammen har det jo blitt, sier han.

Knutson forteller om oppdrag i alle himmelretninger. I forbindelse med Svalbardsalmen, som var vinnerbidraget til Svalbards kirkes jubileum i 2008, ble det oppdrag i nord. I østerled er det samarbeid med et musikkonservatorium i Ukraina.

Mot vest har det vært, og er fremdeles oppdrag i forbindelse med janitsjarkorps i USA og både seminar og konserter i Costa Rica, og nå inntas Syden med Kanariøyene i Spania.

Eget liv

– Er det sånn at marsjene og melodiene du komponerer stort sett lever sitt eget liv?

– I stor grad er det nok sånn, men jeg får ofte tilsendt programmer hvor det står at mine komposisjoner er fremført. Og så ser jeg jo av notesalget og tilbakemeldinger fra hele landet at «Fest i Guds hus», som ble til sammen med Eivind Skeie fremføres med jevne mellomrom, sier han, og fortsetter:

– Men de lever nok sitt eget liv. Det er lite jeg kan gjøre for kor og orkestre tar seg ofte kunstneriske friheter som jeg verken kan, eller vil styre.

Katolsk kirke

I Spania er det snakk om korseminar hvor korene møtes og blir litt kjent med hverandre. Korene skal visstnok ikke ha noen fellessang, men Knutson gir uttrykk for en viss, både spenning og forventning knyttet til oppdraget.

Et kor bestående av nordmenn i utlandet og ett med spanjoler kan by på spennende utfordringer.

– Det er jo litt gøy å bli spurt, og det er litt gøy med utfordringer som kanskje ligger litt i utkanten av komfortsonen, sier Knutson.

Han forteller at sjømannskirken på stedet er for liten til julekonsert, så man leier den katolske kirke på stedet, og det er visst en skikkelig katedral.