Norsk seier i Østerrike

SKISKYTING: Lars Helge Birkeland under 12,5 km jaktstart for menn i skiskyting i Østersund. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Johannes Thingnes Bø suste inn til en ny verdenscupseier på skiskyttersprinten i østerrikske Hochfilzen fredag. Lars Helge Birkeland kom på 13. plass.

Dermed gikk 24-åringen inn til karrierens 15. verdenscupseier og gjorde samtidig det han ikke klarte under VM i Hochfilzen sist vinter. Da måtte lillebror Bø nøye seg med tre sølvmedaljer.

Fredag var imidlertid Thingnes Bø i egen klasse. Nærmest seg på resultatlista hadde han til slutt franske Martin Fourcade. De siste sesongenes suverene skiskytter var slått med 12,1 sekunder.

24-åringen, som åpnet sesongen med karrierens første verdenscupseier på normaldistanse i forrige uke, har dermed fått en svært solid start på OL-sesongen.

Voldsom fart

Under verdenscupåpningen i Östersund gikk Thingnes Bø i rakettfart, men sløste uvanlig mye med ammunisjonen på standplass både på sprinten og jaktstarten. Fredag fortsatte stryningen med voldsom fart i skisporet og traff samtidig atskillig bedre på standplass.

Til slutt var det ingen som kunne tukte nordmannen som tok karrierens tiende verdenscupseier i sprint.

– Jeg tror jeg hadde to eller tre kanttreff, og sisterunden var tung. Men det er det totale som teller, smilte vinneren til NRK.

Thingnes Bø ledet an på det som ble en meget god norsk dag i Hochfilzen.

L’Abée Lunds revansje

Henrik L’Abée-Lund fulgte opp med en strålende femteplass. Han var slått av Thingnes Bø med 52 sekunder.

L’Abée-Lund skulle i utgangspunktet ikke gått rennene i Hochfilzen denne helgen. Oslo-gutten leverte svakest av de norske under verdenscupåpningen i Sverige og måtte vike plass for Erlend Bjøntegaard i den norske troppen.

Da en sliten Emil Hegle Svendsen så valgte å holde seg hjemme fra rennene i Østerrike, kom sjansen for L’Abée Lund likevel. 31-åringen svarte med å gjøre et meget godt renn.

Dermed styrket samtidig L’Abée-Lund OL-aksjene sine betydelig.

– Dette betyr utrolig. Det faller en sekk av skuldrene mine nå. Det er et press hele veien. Utrolig deilig å få til dette, sa han til NRK.

Storebror Bø var tom

Tarjei Bø gikk inn til 14.-plass på sprinten. 29-åringen, som vant tilsvarende distanse i Östersund, slet med å finne krefter.

– Jeg har følt meg litt tom hele uka og har forsøkt å ligge på senga og hente fram noen. I dag var det likevel for dårlig. Ingen unnskyldninger, sa storebror Bø til NRK.

Lars Helge Birkeland endte på plassen foran Tarjei Bø. Dermed fortsetter sørlendingen den jevne formen i sesonginnledningen. Birkeland har også styrket sine OL-aksjer.

Erlend Bjøntegaard og Ole Einar Bjørndalen var ikke blant de 20 beste på sprinten.

Lørdag er det jaktstart i Østerrike.