NM-gull til Svaland

GULLTRIO: Øvrebø-jenta Ingvild Sangesland og Birkenes-brødrene Lars Aasheim (t.v.) og Håkon Svaland på toppen av seierspallen etter å ha tatt NM-gull i mix-stafett. Den samme trioen tok for øvrig sølv i mix-stafett under junior-NM for fire år siden. FOTO: ATLE ULDAL

Med to blad Svaland på laget tok Agder gull på mix-stafetten da skiskytterne var samlet til norgescup og NM for junior og senior på Os i Østerdalen.

– Kjempegøy! Agder har vel ikke tatt gull på NM-stafetten siden Gunn Margit gikk, så det var gøy, sier Håkon Svaland som gikk ankeretappen på gullaget.

Lillebror Lars gikk andreetappen, mens Ingvild Sangesland fra Øverbø gikk førsteetappen.

– På forhånd sa vi at om vi klarte topp ti, så var det kjempebra, det var jo mange større favoritter enn oss. Men så visste vi jo at om alle tre gikk topp etapper, så kunne vi klare medalje, forteller ankermannen.

Ingvild gjorde jobben sin og vekslet som nummer fem, og da Lars endelig hadde dagen på standplass, mens konkurrentene slet med treffsikkerheten i de vanskelige vindforholdene, ledet plutselig Agder med halvminuttet da Lars ga storebror klappet på skulderen.

– Jobben min ble ganske enkel, men den måtte jo gjøres, de beste gutta gikk jo sisteetappen, påpeker Håkon, som fulgte opp lagkameratenes gode skyting og kunne paradere inn til NM-gull.

– Det var herlig! Det var mange som sto og heia på sisterunda der, så det var skikkelig gøy å kunne hente hjem NM-gullet, sier eldstemann Svaland.

Han gleder seg litt ekstra på lagkameratenes vegne.

– Det var spesielt gøy at Lars og Ingvild også fikk en opptur, for de har hatt litt mye stang-ut denne sesongen, sier han.

Tredjeplass til Espen

Foruten NM i mix-stafett for senior og junior inneholdt arrangementet på Hummelfjell TOS Arena NM-fellesstart for junior, norgescupfellesstart for senior og sesongens nest siste norgescupsprint for både senior og junior.

Beste birkenesresultat i de individuelle øvelsene sto Espen Uldal for med en 3. plass i eldste juniorklasse (20-21 år) på fredagens norgescupsprint. På lørdagens NM-fellesstart var han uheldig og falt i bunnen av den første bakken, mistet alle magasinene og fikk geværløpet fylt med snø. Da ble målet å fullføre.

Med 15 av 20 mulige treff ble det en 36. plass på 20-åringen fra Speidervegen på Birkeland. Jevngamle Lars Reiten hadde ingen god dag i sporet fredag, og med to bom på skytinga måtte han finne seg i en 54. plass. Lørdag skrev lillesanderen seg inn i Nullerklubben (fullt hus på alle skytingene), men farta i sporet sto heller ikke denne dagen helt i stil, og det ble en 44. plass på 19-åringen fra Kokkenes.

Bare nesten

I seniorklassen ble det nok en gang bare nesten for Svaland-brødrene på sprinten og fellesstarten. På fredagens sprint ble det én bom på hver av skytingene og 9. plass på eldstemann Håkon (23). Lillebror Lars skjøt en bom mer, og dermed ble det 27. plass på 21-åringen.

Lørdag var Håkon enda nærmere pallen. Med tre bom på de 20 skuddene gikk han inn til 6. plass, 37 sekunder bak vinneren. Med én bom mindre hadde han vært på pallen.

– Medium i sporet og litt for dårlig skyting. Formen er ikke helt på topp, så dette er liksom det beste jeg kan få ut, konstaterer 23-åringen.

Nå skal han mobilisere fram mot NM i Mo i Rana neste helg. Først og fremst for å sikre seg en plass på pallen i Norgescupen sammenlagt, men også for å gjøre det så bra som mulig i enkeltrenn. Og så kommer det selvsagt en herrestafett.

– Der kan det fort bli et reint birkeneslag med Lars Helge (Birkeland), Lars (Svaland), Espen (Uldal) og meg. Vi tok jo medalje i fjor med nesten samme lag, så det kan bli spennandes, sier Håkon.

Lillebror Lars var ikke heldig på standplass og måtte nøye seg med en 33. plass på fellesstarten etter syv bom totalt.

Thor Arild leverte

Magnus Aamlid sliter fortsatt med å få ting helt til å stemme på standplass, men tok et skritt i riktig retning med fem treff på første skyting fredag. Dessverre ble det tre bom på den andre skytinga, og dermed ble det en 58. plass på 18-åringen fra Heimdal. På NM-fellesstarten lørdag ble det nesten reprise. Én bom på første liggende ble til åtte totalt på de fire skytingene. Resultatet var en 45. plass i 19-årsklassen.

Thor Arild Aas i årsklassen under (M18) leverte til godkjent både på standplass og i løypa på sprinten. En bom på hver av skytingene ga en 16. plass. To bom på hver av de to første skytingene ødela sjansene for en topp 10-plassering på lørdagens NM-fellesstart. 17-åringen fra Engesland hentet seg imidlertid inn igjen og leverte fire treff på hver av de to siste skytingene.

Fasiten ble en 29. plass i den tøffe 18-årsklassen, som var den desidert største med 70 løpere på startstreken. Thor Arild gikk også en meget sterk stafettetappe på Agders førstelag som tok en 10. plass i 17-18-årsklassen på mix-stafetten.

Eneste BIL-jente på startstreken på Os, Siri Aas, hadde litt for mange bom til å hevde seg helt i toppen. Tre bom ga delt 25. plass på sprinten. På lørdagens jaktstart åpnet hun bra med fullt hus på første liggende, men så ble det to bom på de to neste skytingene, og da hun plusset på med tre bom på siste stående, endte det med en 27. plass i 18-årsklassen på Engesland-jenta.