Møtte heldige kyr

Spennende tur til Austre Moland fra Herefoss.

Brukerskapt innhold: Denne saken er skrevet av en av våre lesere.

Lørdag 16. september organiserte Helge Wroldsen tur for tolv herefossinger til Austre Moland Fellesfjøs, et storfjøs med 190 dyr. Ole Skjulestad, som var en av de tre eierne, viste oss rundt.

Jeg tror ikke kuer kan ha det stort bedre enn der. Her var ingen båser, kuene vandra fritt ut og inn av fjøset. Var de sultne spiste de, og var de trøtte la de seg ned på gode madrasser. Følte de trang til å bli melka, rusla de inn til melkeroboten som vaska spenene og melka dem ganske raskt.

Ved hjelp av en chip i øret, registrerte «melkebåsen» hvor mye melk akkurat denne kua melka, og bonden fikk beskjed hvis det avvek mye fra normalen for den.

Noen kuer melker opptil tre ganger i døgnet, men hvis de ikke skjønte sitt eget beste og ville melkes enda oftere, nekter melkeroboten, og de måtte prøve igjen senere. Ei ku kan melke opptil 50 liter per døgn. Melka ble samla i en tank på 600 liter der temperaturen er konstant 3-4 grader. Den ble tømt hver tredje dag av Tines tankbiler.

I fjøset var det maskiner som rensa og skuffa møkka automatisk og ofte. Følte kuene for litt hudpleie, vagga de bort til en børstemaskin som tok seg av den nytelsen. Skjedde det noe galt med maskineriet i fjøset, fikk bonden beskjed på PC og telefon med robotstemme.

Her var det kalver for seg, og okser som snart var slakteferdige. De var nok mest inne i fjøset. Okser har ikke lov til å gå ute på beite når de er over ett år, enda NRF-rasen er veldig godlynt.

Vi hadde en interessant og lærerik formiddag. En stor takk til Ole Skjulestad som var en formidabel formidler.

 

Innsendt av Aud Holm Seland