Levende fargefilm, modelltog og 100 år gamle bilder

MODELLTOG: Dette lille, unike toget går på damp. Arne Corneliussen har brukt 4000 arbeidstimer på modelltoget. Til helga stilles det ut.

Sommerutstillingen på Birkenes bygdemuseum blir utenom det vanlige.

– I år som museet er 30 år har vi gjort litt ekstra ut av sommerutstillingen, forteller museumsbestyrer Steven Carpenter.

Dugnad

Birkenes bygdemuseum åpner sommerutstillingen «På Smale Spor» førstkommende søndag. Til denne er det sporet opp levende fargefilm av Lillesand-Flaksvandsbanen, med damp, passasjerer og lokfører.

– Filmen ble oppdaget i forbindelse med et stevne på Folkehøgskolen. Så vidt jeg vet er det ikke før blitt vist levende film fra banen, sier han.

En engasjert dugnadsgjeng har sammen med museumsbestyreren jobbet siden mars for å realisere årets utstilling. Jenny Hiller har gått gjennom de godt og vel 50 bildene som skal stilles ut.

– Det er skarpe bilder av høy kvalitet, noe som er unikt med tanke på at mange av dem er godt og vel 100 år. Det har vært kjempegøy å få jobbe med utstillingen, det ligger mye historie i disse bildene, sier hun.

Bevaringsånd

Carpenter forteller at Lillesand-Flaksvandsbanen fort ble et naturlig tema for årets utstilling.

– Den gamle «lina» er noe så å si alle på Birkeland har et forhold til. Banen var et viktig bidrag til at Birkeland ble et tettsted. Bedrifter og bosettinger spratt frem i takt med jernbanelinjens inntog, sier han, og legger til: Det er også en sterk bevaringsånd og fornyet interesse rundt banen.

I tillegg til fargefilm og gamle bilder vil det også stilles ut et seks meter langt kart fra toglinjen, der originale kart er lagt over nye kart.

– Det har også dukket opp en del nye gjenstander og ikke minst informasjon man ikke visste tidligere om «lina», sier han.

Blant det som skal vises frem under utstillingen er et lite modelltog som går på damp. Det er satt sammen av maskinisten Arne Corneliussen, som har lagt ned hele ti år og 4000 arbeidstimer i verket.

For alle

For barna har Odd Vang og Svenn A. Hansen sørget for å lage en egen modell av Lillesand-Flaksvandsbanen med fire stasjoner, skinner og et eget tog i tre.

– «På Smale Spor» er for hele familien. Her vil vi at alle skal ha en fin opplevelse, og vi håper så mange som mulig tar turen til årets sommerutstilling, avslutter Carpenter.

Museet er åpent hver søndag i hele juli.