Lanserer kortreist treverk

SATSER: Morten Tobiassen. Per Erik Stoveland og Oddvar Belland klar til innsats for økt lokal verdiskaping.

Lørdag ble bedriftslogoen høytidelig avduket. Nå satser trioen på lokalt og kortreist.

Det var vel opprinnelig meningen at avdukingen av logoen skulle skje utendørs, med været satte en effektiv stopper for det.

– Vi får ta en digital avduking, sier næringskonsulent i Birkenes kommune, Arild Tveide og trykker på knappen på datamaskinen og dermed var TRE3-logoen presentert i storformat på lerret.

Lokal storsatsing

Det er Morten Tobiassen, Per Erik Stoveland og Oddvar Belland som står bak satsingen og til tross for et elendig være var det mange som ville være med på åpningen.

– Det har vært mye snakk om kortreist mat de senere år, nå lanseres kortreist skog, sier dagens konferansier Kai Reidar Imenes.

Som leder i Birkenes næringsforum kunne han ønske en ny bedrift velkommen og lykke til.

Ordfører Anders Christiansen (Ap) fra Birkenes kunne fortelle at bedriften allerede er lagt merke til utenfor kommunen.

– Jeg har vært i flere sammenhenger, særlig i regi av K5 og næringssamarbeid i Kristiansandsregionen hvor satsing på lokalt og kortreist tre har vært nevnt. Kommunen hilser initiativet og den nye bedriften velkommen og lykke til, sier ordføreren.

Fossane sag

Gamle Fossane sag, som ble kjøpt av Per Erik Stoveland for noen år siden, har blitt hjerte i bedriften. Planen er at skogeiere på Agder skal levere tømmer her, og så skal Tre3 bearbeide og foredle treverket.

– Alt vårt arbeid skal kjennetegnes av mest mulig bruk av lokale råvarer, best mulig kvalitet og mest mulig klimavennlige løsninger, forteller Morten, Per Erik og Oddvar.

– Men det må vel bli dyrere å produsere slik?

– Litt dyrere kan det nok bli, men vi tror at markedet er villig til å betale det lille ekstra. Vi har hatt god kontakt med Hamran i Hægebostad, og erfaringen derfra er at folk er villige til å betale litt ekstra for kortreist kvalitet, forteller gründerne på Fossane.

Dette ble også understreket av Trond Hamran som la til at kjærlighet til tre er vesentlig i denne sammenheng.

– Og vi skal ikke bare være kortreist. Vi vil også understreke det lokale. Når vi satser lokalt tenker vi på både på skogeiere, entreprenører, arkitekter, transportører og det er planen at bearbeiding fra trestamme til ferdig produkt også skal kunne skje lokalt. Vi har for eksempel allerede et godt samarbeid med Aanesland treindustrier, sier Tobiassen.

Saft, ost, kjeks og kake

Som seg hør og bør ble det servert kortreist mat – denne gang til tonene fra «Duo Libre». Med regn i bøtter og spann utendørs, ble det god anledning til å mingle og skaffe kontakter og kanskje nye forretningskonstellasjoner og kontrakter.

I uminnelige tider har Birkenes være trebygda med elva og Flakksvannsbanen. Det er ingen ting som tyder på at kommunen skal gi fra seg det stempelet i nærmeste fremtid.