50 åringer med ungdommelig pågangsmot. Fidjetun pensjonat og landhandel gjenoppstår.
Det er jo ekstra hyggelig når Birkenesavisa kan komme med ferske nyheter. Pensjonatparet på Fidjetun, for tiden bosatt på Ski, visste ikke om bidraget fra Kulturminnefondet før Birkenesavisa ringte og ba om en kommentar.
– Når vi får 25.000 kroner fra Kulturminnefondet er det en bekreftelse på at vi er på rett vei. Vi har ikke noe kalkyle på hva det vil koste å ruste opp hele eiendommen ennå og vi kommer ikke langt for 25.000 kroner, men det er et hyggelig håndtrykk, sier Tore Hvaal.
Samboerparet Tore Hvaal og Lena Strøyer har ingen tilknytning til Fidjetun eller Sørlandet, men har lenge hatt en drøm om å drive pensjonat. I 2015 kjøpte de den gamle landhandelen på Fidjetun, som visstnok også har vært pensjonat.
Som Birkenesavisa tidligere har meldt er nå er planen å restaurere både utvendig og innvendig. Det er mange ting å ta tak i. Huset har en grunnflate på godt over 200 kvadratmeter, og eiendommen er på over fire mål.
Mye arbeid
– Det første vi nå skal gjøre er å restaurere inngangspartiet. Det er det vi har fått penger til. Så har vi begynt litt på loftet, for det er der vi skal bo, forteller Lena.
Og de kommer ikke til å bli arbeidsledige. Loftet er foreløpig uinnredet og ikke isolert. Bare å få isolasjonen opp de bratte trappene representerer adskillige dagsverk, men de ser ikke mørkt på det. I andre etasje skal det innredes nytt bad, og rommene som skal brukes til utleie skal gjøres moderne.
– Gode senger og gode madrasser er alfa og omega hvis vi skal få folk til overnatte her, sier Lena, som har erfaring med det fra sine pensjonatovernattinger på forskjellige steder i landet.
Store planer
Første etasje skal gjøres om til kjøkken, stue og spisesal uten at den opprinnelige stilen ødelegges. Kanskje man til og med kan blåse litt liv i landhandelen.
– Vi planlegger matservering, og da må næringsmiddelkontroll inn i bildet på kjøkkenbiten. På pensjonatdelen og boligdelen må branntilsynet inn med sine lover og forskrifter. Og så er vi avhengige av vann og kloakk. Men vi kan ikke se på alt samtidig, det blir for overveldende. Derfor tar vi det fra en kant og har hvert fall et to års perspektiv, sier Tore.
Enda har de ikke nevnt noe om hagen, men etter hvert kommer det fram planer for den også.
– Den vil vi prøve å sette tilbake til det som var tidstypisk for midt på -20-tallet, men nå må vi ta huset først og komme i gang med landhandel og pensjonat. Planen på sikt er imidlertid at folk som kommer hit skal få mer enn overnatting. Et besøk her skal være rekreasjon, og da hører hyggelig utearealer med i planen, sier Tore.
Til å leve av
De håper det kan bli til å leve av. Lena er dessuten utdannet innen kunst, og planlegger å kunne drive litt med keramikk både til pynt i huset og for salg. Tore ser nok mest for seg en vaktmestertilværelse. Men det står et gammel bihus på eiendommen. Der er det plass til utrolig mange bier, og det kan bli bigeskjeft av slikt.
– Ellers håper vi jo at folk både fra Kristiansand og Lillesand vil legge søndagsturen hit. Det kan være fint å kombinere en tyttebærtur eller fisketur med en bedre middag her på ettermiddagen. Og hvis det skal bygges vindturbiner i området, regner vi med at det i den forbindelse kan være behov for både overnatting og mat. Dette ser vi lyst på og gleder oss til å komme i gang, forteller Lena og Tore.
Lena er for øvrig fra Danmark, og har et godt forhold til vindturbiner. At man kanskje til og med kan tjene litt på dem, er jo ikke å forakte. De regner ikke med at pensjonat og landhandel på Fidjetun skal gjøre dem til millionærer, men de er tydelige på at dette er å forfølge drømmen.
– Dette gir mening til oss selv, og nå er vi i en fase av livet hvor det betyr noe. Derfor satser vi, og tror det skal gå bra, sier Lena.