Full fart uten knebeskyttere

START: Yngste klasse i fint driv ut fra startstreken.

Klubbmesterskapet til skigruppa foregår på sort asfalt.

Skigruppa i Birkenes IL, ispedd noen fra skiskyttergruppa, og også noen fra Herefoss IL har gjennomført klubbmesterskap på rulleski.  Det er vel et forvarsel på at snøen er like om hjørnet, for rulleskimesterskap bør som kjent avholdes på barmark.

– For oss som ledere gjelder det å holde interessen oppe selv om man ikke vinner så mye. Vi må passe på at alle har det gøy og alltid har lyst til å komme igjen på treningene, sier Paul Jensen.

Sammen med sin assistent, Tor Kjetil Svaland står han for det arrangementstekniske denne dagen. Det er seksten påmeldte. Seks «små», som sikkert ikke går god for betegnelsen, og ti «store», som nok synes betegnelsen er grei.

Samspill

– Samspillet mellom de eldre og de yngre ser ut til å lykkes i skigruppa, som for tiden teller omkring førti medlemmer. Vi lar ofte de eldre trene de yngre, og det er visst gøy for begge parter. Kanskje særlig viktig for de yngre at de får idealer og forbilder som ikke er så mye eldre enn de selv, og som de kan treffe på skoleveien og i nærmiljøet hver dag, sier Jensen.

Han prøver samtidig å holde styr på hvor mange runder de har gått.  Bedre blir det ikke når stoppeklokka på nettbrettet også går i hvilemodus. Men det ordnes, og alt blir forskriftsmessig.

– Hvor viktig er det med rulleskitrening?

– For oss på Sørlandet er det nok veldig viktig for den som har lyst til å hevde seg i litt annet enn klubbmesterskap. Snøforholdene kan være så som så, men rulleski gir god skitrening – og så trenger man ikke være opptatt av smøring. Når snøen kommer er det merkbart at man har trent på rulleski, sier Jensen.

Interne oppgjør

I klubbmesterskapet ligger det også mange små mesterskap. Det er tydelig at de fleste har konkurrert mot hverandre før, og det er mange forsøk på å psyke ut konkurrentene før start. Mor og datter Karianne og Åse Marie Rosef er i konkurransemodus, og kjemper en innbitt kamp.

Overskriften kunne jo vært at mor slår datter, men den hadde ikke vært fin. Men mor vant over sin datter med 38 sekunder.

– Men det er nok siste gang. Hun tar stadig innpå, sier Karianne.

– Ett av delmålene mine er å slå mamma, og det skjer snart, sier Åse Marie, og legger til:

– Jeg synes det er veldig gøy med ski, men foretrekker egentlig ski på snø.

Holder god fart

Det går i stor fart uten noen form for kne- eller albuebeskyttere eller bremser på skiene. Det ser litt skummelt ut på asfalt som fremstår som grovt sandpapir.

– Neida, det er ikke skummelt og farlig, og hvis det går for fort er det bare å hoppe i grøfta, sier Eline Heia.

Kanskje ikke like enkelt og greit for alle, men for henne ser det ikke ut til å være noe problem, selv om hun ikke havnet i grøfta denne gangen.

Seierherren

Tor Olav Svaland var den desidert raskeste av alle, og ligger nok også et par hakk foran de fleste hva treningsmengde angår.

– Jeg har vært så heldig å komme inn på en privat videregående skole med idrettslinje i Kristiansand. Der trener vi 15-20 timer i uka som en del av pensum, sier Svaland.

– Hvilke ambisjoner har du når det gjelder skigåing?

– Foreløpig er det norgescupen som gjelder.  Men trening er gøy, og så får jeg se hvor langt jeg kan komme.  Folk fra Birkenes har gjort det godt tidligere, så vi får se, sier han, som slo sin nærmeste konkurrent med tre minutter og tre sekunder.

I den yngre jenteklassen var det to deltakere, og Ingrid Mosfjell vant. Andreplass gikk til Eline Heia. I gutter født 2003 gikk seieren til Andreas Aas, men Erlend Dalene og Hermann von der Ohr fulgte hakk i hæl. Tor Olav Svaland, Magnus Mosfjell og Arild Moldal tok medaljene i ungdomsklassen.

Det var premier til alle, også til de yngste som gikk tre runder, riktignok ikke på tid. I den klassen kom Ludvig Heia først til mål, veldig tett fulgt av Johannes Konstali.

KONTROLL: Sekretariatet med Paul Jensen og Tor Kjetil Svaland regner minutter og sekunder.

LAGBILDE: En sammensveiset gjeng hvor det tydeligvis er tap og vinn med samme sinn. Den suveren seierherren, Tor Olav Svaland ytterst til venstre.

FAMILIE: De gamle er fremdeles eldst, men det er siste gang du slår meg, sier Åse Marie til mamma Karianne Rosef.

TILSKUERE: Besteforeldre med oppmuntrende tilrop fra sidelinjen. Åge og Signe Moldal og Bertha og Olav Heimdal heier fram sine håpefulle.

HOPPER: –Jeg hopper i grøfta hvis det går for fort, sier Eline Heia.

GOD STEMNING: Gode venner til tross for innbitt kniving hvor Ludvig Heia (nummer 3) gikk av med seieren foran Johannes Konstali.

SLITEN: Teodor Håbbesland Holm gav alt, men kom fort på beina igjen.