Felt av fotspor

Snøfall sendte fyllekjører i fengsel. Retten avviser at en tredje person har forsvunnet sporløst.

En 25-åring fra Birkenes må belage seg på 21 dager i fengsel, og betale en bot på 57.000 kroner etter fyllekjøring for ett år siden. Spor i snøen ble avgjørende da tiltalte møtte i retten i midten av februar, og retten finner ikke tiltaltes forklaring troverdig.

Det var en vinterdag i februar 2016 en politipatrulje rykket ut til tiltaltes bolig etter tips om promillekjøring. Klokka ti på fem den aktuelle natta noterte politiet seg at det ikke sto noen biler utenfor tiltaltes bolig. Da politiet ankom stedet på nytt 41 minutter senere var det derimot en parkert bil på stedet.

Til tross for at det denne natta var kaldt, og snøen dalte lett, var det hverken is eller snø på bilen. En politimann fortalte i retten at bilen var lunken, og retten finner det derfor bevist at bilen ble kjørt i tidsrommet mellom klokka 04.50 og klokka 05.31.

Retten har vurdert hvem som kjørte bilen, og har konkludert med at det var 25-åringen. Dette til tross for at tiltalte nektet dette da saken var oppe i Aust-Agder tingrett i februar. Selv sier tiltalte at inngangsdøra var åpen, og at venner av tiltalte ikke sjeldent gikk inn og ut av boligen. Nøklene til bilen skal ha ligget åpenlyst i ganga.

I sin domfellelse legger retten til grunn bildebevis fra stedet, som viser at det bare går ett par fotspor fra bilen og inn i tiltales bolig. I ganga ble det funnet et par sko, som var våte, og har mønster som passer sporene i snøen.

25 -åringen på sin side hevder i retten at mange i kommunen har tilsvarende sko, og kunne ha ført bilen. Retten avviser denne forklaringa, og viser til at det ikke er noen fotspor som forsvinner bort fra huset.

– Dette betyr at en eventuell tredje person som har ført bilen må – på kort tid en søndags natt – ha evnet å forsvinne sporløst fra stedet. Samtidig som vedkommende tilsynelatende ikke har brydd seg med at spaserturen fra bilen og inn til huset skulle være sporløs. Retten utelukker, under henvisning til det samlede bevisbildet, fullstendig et slikt scenario, skriver dommerfullmektig Steffen Rogstad.

Både tiltalte og samboer har forandret forklaringer underveis, og retten mener forklaringene som framkommer i retten er konstruert for å unndra tiltalte straffeansvar. Retten finner det bevist at tiltalte ble kjørt hjem tidligere på kvelden av en navngitt sjåfør som vitnet. I avhør for ett år siden sa hverken tiltalte eller samboer noe om at det ble konsumert alkohol etter de kom hjem denne natta, mens de i avhør 31. januar i år hevdet dette.

Blodprøve tatt cirka klokka 06.50 viste at tiltalte hadde en alkoholkonsentrasjon i blodet på 1,30 promille. 25-åringen er tidligere domfelt for brudd på veitrafikkloven. I tillegg til fengselsstraffen og bota på 57.000 kroner mister tiltalte førerkortet i to år.